Febeliec looft 4.000 euro uit voor beste energieproject of -concept

Febeliec, de vereniging van industriële grootgebruikers van, wil projecten en ideeën bekronen die kunnen bijdragen tot een oplossing van Belgische energieproblematiek.

Trefwoorden: #energie, #febeliec, #febeliec energy award

Lees verder

Nieuws

( Foto: Autodesk )

ENGINEERINGNET.BE - De prijzen die de Belgische industrie voor energie moet betalen liggen, voor elektriciteit, gemiddeld 27 tot 73% hoger dan in onze buurlanden (bron: Deloitte). Komt daarbij dat de bevoorradingszekerheid - doordat meerdere Belgische kerncentrales nog steeds offline zijn - onder zware druk staat.

De vereniging van de grote industriële energiegebruikers wil zijn steentje bijdragen door goede projecten en ideeën te bekronen. "Want", zegt directeur Peter Claes, "er worden nu al een heleboel initiatieven genomen om de gigantische energie-uitdagingen aan te pakken. Daar zitten zeker innovatieve oplossingen tussen voor een betere energie-efficiëntie, voor een grotere leveringszekerheid of voor competitieve prijzen".

Daarom looft de vereniging een prijs uit van ruim 4.000 euro - in de vorm van de "Febeliec Energy Award" - voor wie met een goed project of valabel idee komt dat de industrie kan helpen, een uitdaging die ingenieurs en engineers - van wie de technische oplossingen sowieso zullen moeten komen - zeker zal aanspreken. Inschrijven kan tot 29/11/2015.

Er bestaan overigens al meerdere 'energieprijzen'. Zo heeft bijvoorbeeld het ingenieursbureau Encon er al enkele jaren eentje voor technische laatstejaarsstudenten die hun thesis wijden aan energiebesparing of hernieuwbare energieproductie.


DE JURY
Vermits Febeliec de grootgebruikers van energie groepeert, zitten er naast academici uiteraard heel wat industriële zwaargewichten in de jury:
François Cornelis, voormalig vice-voorzitter Total, voorzitter van de jury
Marc Grynberg, CEO Umicore,
Dirk Fransaer, afgevaardigd bestuurder VITO
Philippe Bodson, voorzitter Exmar en Hamon
André Bouffioux, CEO Siemens
Ronnie Belmans, CEO EnergyVille
Philippe Warny, Vice-President Industrial Director Solvay Energy Services
Luc Huysmans, journalist Trends
Christine Scharff, journaliste L’Echo
Luc Sterckx, voorzitter Febeliec