TU/e opent groot nieuw lab voor onderzoek naar ‘wireless’

Om de snel toenemende draadloze communicatie allemaal tegelijk, snel en foutloos te laten verlopen, is nieuwe technologie nodig, vandaar dit nieuwe onderzoekslaboratorium.

Trefwoorden: #Center for Wireless Technology Eindhoven, #CWTe, #draadloze communicatie, #laboratorium, #onderzoekslaboratorium, #TU/e, #WiFi

Lees verder

research

( Foto: TU/e - © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Het aantal apparaten dat draadloos verbonden is, gaat in de komende jaren explosief stijgen. Per huis kan het gaan om tientallen apparaten en sensoren.

Om die draadloze communicatie allemaal tegelijk, snel en foutloos te laten verlopen, is nieuwe technologie nodig. De TU/e heeft daarom nieuwe laboratoria gebouwd, de CWTe Labs, die maandag 31 augustus officieel geopend worden.

CWTe staat voor het Center for Wireless Technology Eindhoven, de gebundelde TU/e-kennisgebieden van draadloze technologie. De nieuwe labs van CWTe, samen zo’n 700 vierkante meter, beslaan vrijwel de hele achtste verdieping van het nieuwe universiteitsgebouw Flux.

“We hebben hier het meest geïntegreerde wireless-lab in heel Europa”, vertelt CWTe-directeur en hoogleraar Peter Baltus. “Er zitten alle labs en disciplines bij elkaar die je nodig hebt om draadloze systemen als geheel te bestuderen.”

Bijzonder aan de laboratoria is onder meer dat ze volledig elektromagnetisch zijn afgeschermd van de buitenwereld, om verstoringen door bijvoorbeeld telefoonverkeer te voorkomen.

“We hebben het hele lab min of meer ingeblikt”, vertelt Baltus. Dankzij gebruik van speciale ramen, die elektromagnetische velden tegen houden, komt er toch genoeg daglicht binnen. Verder is de temperatuur er geheel stabiel en is er nagenoeg geen statische elektriciteit. Dit alles om te zorgen voor nauwkeurige en betrouwbare metingen.

Het CWTe werkt aan een aantal grote onderzoeksprogramma’s. Een ervan heeft als doel om in 2020 wifi te realiseren van 1 terabit, ofwel 1000 Gb, per seconde. Dat is ongeveer duizend keer zo snel als het huidige wifi.

Dat is hard nodig, vertelt hoogleraar Baltus, want er komen steeds meer draadloze apparaten bij op het netwerk, en die moeten allemaal snel verbonden zijn en ze mogen elkaar bovendien niet storen. “Sneller, goedkoper en zuiniger, dat is daar we continu aan werken”, aldus de CWTe-directeur.

Er verschijnen naast meer apparaten ook nieuwkomers op het netwerk: draadloze sensoren. Minuscule, goedkope sensoren die weinig tot geen stroom nodig hebben. Ze halen hun energie uit de radiogolven van het draadloze netwerk.

De ontwikkeling van dit soort sensoren is het tweede grote CWTe-onderzoeksprogramma. Bijvoorbeeld minuscule temperatuursensoren, die in elke kamer de temperatuur meten, waar geen enkel draadje aan te pas komt.

Het derde grote aandachtspunt van CWTe is de ontwikkeling van terahertz-technologie. Terahertz staat voor 1000 miljard trillingen per seconde. Met dit veel belovende elektromagnetische frequentiegebied willen de onderzoekers kleine en goedkope technologie ontwikkelen voor bijvoorbeeld haarscherpe medische beeldvorming en wapendetectie.

De CWTe Labs zijn niet alleen voor eigen gebruik door de TU/e. Ook bedrijven kunnen er gebruik van maken.