Eerste energiemanagers afgestudeerd aan AP Hogeschool

De AP Hogeschool biedt sinds 3 jaar de bacheloropleiding Energiemanagement aan, een brede opleiding over energieverbruik en -efficiëntie. Dit jaar studeerden de eerste energiemanagers af.

Trefwoorden: #AP Hogeschool, #bacheloropleiding, #energieaudit, #energiebeheer, #energiemanagement, #gebouwen, #machinepark

Lees verder

Opleiding

( Foto: AP Hogeschool )

ENGINEERINGNET.BE - Met de verplichte energieaudits die Europa vanaf december 2015 voor grote bedrijven invoert, zullen deze afgestudeerden om werk niet verlegen zitten.

Met hun eindwerk zorgden de kersverse energiemanagers reeds voor concrete energiebesparingen bij bedrijven in binnen- en buitenland.

Laatstejaarsstudenten Hans Gys en Jelle De Ryck voerden bij brouwerij Palm een energie-audit uit en implementeerden een aantal snelle ingrepen. Ze stelden de regulatoren van stoomproductie juister af en detecteerden en repareerden persluchtlekken. Hierdoor daalde het energieverbruik onmiddellijk.

Gerd Vanclee (foto) bracht in Londen het energieverbruik van ruim 2000 filialen van Belron International in kaart, mat hun energie-efficiëntie en deed een internationale bench marking. In België zijn de filialen van Belron gekend onder de naam Carglass.

In juni van dit jaar studeerden de allereerste energiemanagers af. Sommigen onder hen hebben reeds een arbeidscontract op zak. Voor anderen moet de zoektocht naar werk nog beginnen.

Bart Van Brabant, opleidingshoofd Energiemanagement: “De meeste bedrijven staan nog te weinig stil bij het totale energieverbruik van hun gebouwen en machinepark. Dikwijls worden alleen de meest voor de hand liggende technieken bekeken terwijl een totaaloverzicht een exacter beeld geeft van wat verbruikt wordt, waar en wanneer.”