Hoge kosten schrikken gebruikers van systemen voor toegangscontrole af

Onderzoek: “Bedrijven weten dat zij meer kunnen met hun systeem voor toegangscontrole, maar zijn bang dat de kosten uit de hand lopen”, aldus Johan de Wit van Siemens.

Trefwoorden: #beveiliging, #security, #siemens, #TNO, #toegangscontrole, #Vebon

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse vereniging van beveiligingsorganisaties Vebon en TNO deden onderzoek naar de mogelijkheden die de huidige elektronische toegangscontrolesystemen bedrijven te bieden hebben.

Een opvallende conclusie: gebruikers weten dat hun bestaand systeem veel meer kan, maar zijn bang voor uit de hand lopende (project)kosten. Daarom profiteren zij te weinig van de mogelijkheden van het zogenaamde Elektronisch ToegangsBeheer.

Met ETB kun je niet alleen regelen wie wel en niet naar binnen mag, wanneer en in welke afdeling, maar ook de veiligheid verhogen door bijvoorbeeld een maximaal aantal mensen toe te laten tot een bepaalde ruimte.

“Daarnaast zijn deze systemen een belangrijke hulp bij rapportage, of bij het aantonen dat aan regelgeving wordt voldaan”, aldus Johan de Wit, solution manager enterprise security bij Siemens Nederland.

“ETB, in combinatie met een gebouwbeheersysteem, verhoogt ook het comfort en kan energie besparen. Want als er niemand is hoeft het licht niet te branden en de verwarming niet aan".

"En last but not least kan integratie met de ICT een grotere gebruiksvriendelijkheid en efficiency opleveren. Denk alleen al aan inloggen op het netwerk en betalen in het bedrijfsrestaurant met hetzelfde pasje waar je ook mee binnenkomt”.

De Wit: “Als drempel om deze meerwaarde ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen, wordt door de respondenten de angst uitgesproken dat het ontsluiten te veel geld gaat kosten".

Het onderzoek toont nochtans aan dat er - in de ene sector al meer dan in de andere - wel degelijk een vraag bestaat om méér te puren uit de bestaande toegangscontrole.

"Daarom kan een goede kosten-baten analyse niet alleen helpen de investeringen duidelijk in kaart te brengen, maar juist ook de baten vast te stellen, waardoor men een gezonde businesscase kan opstellen”.


ACHTERGROND
Tijdens de vakbeurs Safety & Security Amsterdam 2015 houdt Johan de Wit op donderdag 24 september 2015 in het SSA InnovationLAB een inleiding over de rol van Elektronisch ToegangsBeheer (ETB) in moderne organisaties.