Eerste slimme windmolen stuurt koeling diepvriesmagazijnen aan

Luik Natie Coldstore laat de koeling van zijn diepvriesmagazijnen in Kallo voortaan aansturen op basis van de beschikbaarheid van windenergie. Dat kan dankzij de eerste ‘slimme’ windmolen.

Trefwoorden: #diepvries, #Eandis, #elektriciteit, #groene stroom, #koeling, #logistiek, #Luik Natie Coldstore, #slimme sturing, #slimme windmolen, #windenergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - Op de linkerscheldeoever van de Antwerpse haven startte Wind aan de Stroom dit voorjaar met de bouw van het grootste windmolenpark op land.

Deze projectvennootschap, die werd opgericht om de ontwikkeling van windenergie op de linkerscheldeoever mogelijk te maken, nam voor de bouw Siemens onder de arm.

Tegen eind september komen er 15 windmolens met een vermogen van elk 3 megawatt. Daarbij horen ook ‘slimme turbines’ die worden aangestuurd door netwerksignalen van Eandis, in het kader van een onderzoeksproject rond slimme netten.

Dankzij slimme technieken kan de elektriciteitsdistributeur de windmolens aansluiten op het bestaande elektriciteitsnet. Daardoor zijn er minder dure en tijdrovende netinvesteringen nodig, zoals bijvoorbeeld in kabels en transformatoren.

De slimme aansturing zorgt er bovendien voor dat de windmolens op elk moment zoveel mogelijk groene stroom op het net kunnen brengen, zelfs bij een defect op de elektriciteitsnetten.

Via een nieuw netwerkbeheerssysteem wordt de stroom, de spanning en (op bepaalde delen) de temperatuur in de kabels gemeten. Zo wordt er actief over gewaakt dat de fysieke limiet van de kabels niet wordt overschreden.

Is er toch een abnormale situatie waarin overbelasting dreigt, dan wordt een signaal gestuurd om de wieken net genoeg uit de wind te zetten of om te zorgen voor een groter verbruik door bedrijven in de buurt. Dat proces gebeurt automatisch, zonder enige menselijke tussenkomst.

De eerste slim aangestuurde windmolen staat op de terreinen van Luik Natie Coldstore en werd vandaag in dienst genomen. Hij zorgt er mee voor dat er veel groene stroom beschikbaar is voor bedrijven in de buurt.

De logistieke specialist ging nog een stap verder, door zijn elektriciteitsafname ook maximaal af te stemmen op de beschikbaarheid van windenergie. Via een slimme sturing op de koelcompressoren, kan het bedrijf op de meest optimale manier groene elektriciteit gebruiken.

De slimme sturing combineert de weersvoorspellingen met gegevens van Eandis over de windenergieproductie in de buurt, om te beslissen wanneer de diepvriesmagazijnen best worden gekoeld.

Als er veel goedkope windenergie is, kunnen de diepvriesmagazijnen kouder worden gekoeld (bijvoorbeeld tot -25 °C in plaats van -21 °C). Is er nadien minder wind, dan kan de koeling worden stilgelegd tot een aanvaardbare temperatuurstijging.

Op die manier kan het bedrijf tot 40% besparen op zijn stroomfactuur.