Roel Deden wint Nederlandse James Dyson Award 2015 met Printhese

Roel Deden heeft de conventionele armprothese opnieuw ontworpen. De Printhese kan geprint worden met een 3D-printer, waardoor de prothese lichter, comfortabeler en ook goedkoper uitvalt.

Trefwoorden: #3D print, #armprothese, #botkanker, #James Dyson Award, #ontwerpen, #printhese, #prothese

Lees verder

research

( Foto: James Dyson )

ENGINEERINGNET.NL - Roel Deden hoorde van Lianne Schepers, die haar arm verloor aan botkanker, dat een conventionele armprothese heel duur was en voor vele ongemakken zorgde.

Daarom besloot hij de armprothese opnieuw te ontwerpen. Hij koos in zijn ontwerp om, in plaats van een ledemaat na te bootsen, een instrument te ontwikkelen waarmee taken gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden.

Printhese bestaat uit enkele onderdelen die met drie standaard schroeven in elkaar kunnen worden gezet. Met een flexibele textiele band wordt de prothese aan de stomp bevestigd.

Vervolgens kan deze versteld worden afhankelijk van lengte en werkhoogte. In wezen, is het product een grote tang die wordt open- of dichtgeknepen tussen de torso en bovenarm.

Verschillende holtes in de bek van de tang zorgen ervoor dat het makkelijk wordt om objecten van verschillende grootte vast te pakken.

Het lichtgewichte ontwerp maakt het mogelijk om de prothese voor langere tijd zonder ongemak te dragen.

Omdat gebruik gemaakt wordt van 3D-print techniek kan de prothese gemakkelijk en snel gemaakt worden. Ook kunnen er hierdoor gemakkelijk aangepaste onderdelen gemaakt worden.

De kosten voor deze prothese liggen daarom ook rond de 300 euro, terwijl je voor een conventionele armprothese toch al zeker 8.000 euro kwijt bent.


Op de foto:
de klassieke prothese links - printhese rechts.

Over de ontwerper
Roel Deden (1987, Haarlem) studeerde in 2013 af aan de Design Academy in Eindhoven.

Hij wenst verder te gaan met het ontwikkelen van producten en zijn vaardigheden in te zetten om mensen te helpen en problemen op te lossen door zijn ontwerpen.