KU Leuven en UGent willen technici klaarstomen voor offshore windenergie

KU Leuven en UGent slaan de handen in elkaar en organiseren dit najaar een opleiding Offshore Windenergie die focust op de verschillende facetten van een windmolenpark.

Trefwoorden: #c-power, #de bethune, #deme, #ingenieur, #kuleuven, #nexans, #offshore, #otary, #parkwind, #ugent, #windenergie, #windpark

Lees verder

HR

( Foto: C-Power, © Nicolas Job )

ENGINEERINGNET.BE - Momenteel staan er drie operationele windturbineparken in het Belgische deel van de Noordzee in voor de capaciteit van een kleine kernreactor (712MW). In de nabije toekomst komen er vijf bij, wat een verdrievoudiging van de capaciteit vertegenwoordigt.

“Deze nieuwe offshore windparken betekenen bijkomende opportuniteiten voor lokale bedrijven”, vertelt Jean de Bethune, gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen voor Economie.

“Zo biedt bijvoorbeeld het onderhoud van windturbines heel wat potentieel voor lokale en langdurige tewerkstelling”.

De uitbouw van de windenergiesector is uiteraard mee afhankelijk van de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. Gezien het structurele tekort aan ingenieurs en technici is het aanwerven van in offshore gespecialiseerde technici niet evident.

Precies daarom richten KU Leuven en UGent een deeltijds studieprogramma in voor professionals met een technische of academische achtergrond: "Nieuwe, gespecialiseerde en toepassingsgerichte opleidingen zijn geen overbodige luxe".

De opleiding bestaat uit 7 verschillende modules gaande van windenergie, elektrische energieverdeling, economische aspecten en regelgeving, onderhoud & monitoring, functionele & operationele veiligheid tot en met de constructie van een windmolenpark.

Gezien het toenemende belang van O&M (Operation & Maintenance) zal de nadruk naar verluidt iets meer liggen op onderhoud en uitbating dan op de bouwfase van een windmolenpark op zee.

Labo’s en projectwerk maken eveneens deel uit van de opleiding. Om dit zo goed mogelijk in te vullen wordt er nauw samengewerkt met een aantal grote Belgische offshore spelers zoals C-Power, Deme, Nexans, Otary en Parkwind.

De opleiding is in het Engels, gezien het internationale karakter van de offshoresector en gaat op 22 september 2015 van start.

Zijn rechtstreeks toegelaten: burgerlijk, industrieel en handelsingenieurs. Professionele bachelors met relevante ervaring worden toegelaten na een positieve uitspraak van het programma-comité op basis van een schriftelijke motivatie.