2,5 miljoen euro voor recycling van plastic (+video)

Chemelot Ventures investeert dit in het Eindhovense bedrijf Ioniqa Technologies voor een innovatief recyclingproces waarbij ook de kleur uit PET-materiaal is te verwijderen.

Trefwoorden: #Chemelot Ventures, #Ioniqa Technologies, #PET, #plastic, #recycleren, #recycling van plastic

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL - De investering is nodig om de techniek van Ioniqa op te schalen naar industrieel niveau en het bouwen van een kleine fabriek. Tot nu toe was het niet mogelijk om de kleur uit het PET-materiaal te verwijderen in een recyclingproces. Dit bedrijf heeft een speciale techniek ontwikkeld waarmee dat wel lukt.

Voor dit chemische proces is het niet langer nodig om plastics op kleur te sorteren, wat al tijd en geld scheelt. Het PET-materiaal is gezamenlijk in een reactor om te smelten.

Hierna wordt een magnetische vloeistof gebruikt om alle kleurstoffen en andere verontreinigingen uit het gesmolten mengsel te halen. Een helder en kleurloos plastic resteert, dat door fabrikanten is te gebruiken als nieuw plastic.

Ioniqa is een spin-off van de Technische universiteit Eindhoven. De investeringsronde is geleid door Chemelot Ventures, een durfkapitaalfonds dat is opgericht door DSM Nederland, Industriebank LIOF, de Rabobank en de Provincie Limburg.


(Ioniqa)

Video: