Eerste veiligheidswetenschappers studeren af aan UAntwerpen

De unieke opleiding op UAntwerpen kwam er in samenwerking met het werkveld. Eind vorige week namen 11 afgestudeerde masters in de veiligheids-wetenschappen hun diploma in ontvangst.

Trefwoorden: #afstuderen, #diploma, #Josse Van Steenberge, #master, #Universiteit Antwerpen, #veiligheid, #veiligheidswetenschappen

Lees verder

HR

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens hun tweejarige opleiding hebben de studenten zich in alle aspecten van de veiligheidsproblematiek verdiept.

Prof. Josse Van Steenberge (UAntwerpen), bezieler van de opleiding: “De veiligheidsproblematiek is in de ruime Antwerpse regio, met haar wereldhaven en bijhorende industrie, nooit ver weg, maar veiligheid is bovenal en hot topic wereldwijd.”

Bij een vluchtelingenstroom, het uitbreken van ebola, een aardbeving in Nepal, radicaliserende jongeren, de beveiliging van kritische infrastructuur, onze verknochtheid aan koning auto, het gebruik van sociale media of het beoefenen van de paardensport, maar ook bij burn out en stress op het werk komen verschillende aspecten van veiligheid kijken.

De onderwijswereld speelt dan ook een belangrijke rol om te kunnen voldoen aan de nood aan gedegen kennis en kunde om met deze problematieken om te gaan.

Bij aanvang van de master organiseerde de Universiteit Antwerpen en bevraging bij 4000 organisaties uit België en Nederland. Hieruit bleek dat het werkveld enerzijds nood heeft aan managers in veiligheid binnen organisaties of bedrijven, en anderzijds aan onderzoekers in veiligheid, die veiligheidsvraagstukken op een wetenschappelijke manier kunnen benaderen.

De vele en diverse stageplaatsen die nu al twee jaar op een rij werden aangeboden, en de uiterst positieve reacties vanuit de stagegevers bevestigden al deze behoefte.

Nu komen deze profielen ook echt op de arbeidsmarkt en al meteen met succes. Xavier Criel, managing director bij Safety Centre Europe, ging specifiek op zoek naar een master veiligheidswetenschappen bij de werving voor een openstaande functie.

Ook bedrijven en organisaties als BASF, MENSURA, CEPA, de NMBS en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen geloven in deze opleiding en verleenden een broodnodige financiële ondersteuning bij de opstart, alsook heel wat stof uit het werkveld waarmee docenten en studenten aan de slag konden.


Over de opleiding
In september 2013 begonnen de eerste studenten aan deze unieke opleiding in Vlaanderen.

De tweejarige opleiding tot master in de veiligheidswetenschappen is interdisciplinair, grensoverschrijdend en integraal: met veiligheid, beveiliging, milieu, kwaliteit en sociale veiligheid komen alle aspecten van veiligheid aan bod.