Nominaties KNVTS award ‘Schip van het Jaar’ bekend gemaakt

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) nomineerde o.a. de Kroonborg, onderhoudsschip van de NAM, voor de award ‘Schip van het Jaar 2015'.

Trefwoorden: #KNVTS, #Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied, #NAM, #Nederlandse Aardolie Maatschappij, #Schip van het Jaar

Lees verder

Nieuws

( Foto: NAM )

ENGINEERINGNET.BE - De NAM gebruikt de Kroonborg voor het onderhoud aan de onbemande platforms en aardgasproductieputten in de Zuidelijke Noordzee.

Het schip is door de combinatie van functies en nieuwe technieken uniek in haar soort en ontwikkeld na een specifieke vraag van de NAM ontwikkeld.

De Kroonborg is met een lengte van bijna 80 meter een werkplaats, magazijn, hotel en transportmiddel. Het biedt plaats aan 60 personen, waaronder twintig technici. Het personeel werkt gedurende twee weken aaneengesloten aan meerdere platforms.

Technici gaan lopend naar het werk via een stabiele loopbrug, aangesloten op een geavanceerd systeem dat golfbewegingen van wel 2,5 meter compenseert. Een kraan verlaadt materieel met vergelijkbare techniek.

In Nederland zijn circa 175 kleine gasvelden op land en zee. Deze velden zijn belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening. Ruim een kwart van het Nederlandse aardgas komt uit deze velden.

Door innovatie en kostenreductie kan de NAM kleine velden ontwikkelen en de levensduur van de velden verlengen.


ACHTERGROND
Deze prestigieuze prijs wordt door de KNVTS toegekend aan een schip dat is ontworpen en gebouwd in Nederland en zich onderscheidt op het gebied van innovatie, design, economie, duurzaamheid en veiligheid.

Op 2 november maakt de KNVTS in Rotterdam bekend welk schip de prijs wint.

De twee andere genomineerden zijn het 91,5 meter lange jacht Equanimity en het Fast Supply Intervention Vessel Karina.