Project voor vermindering van Europese voedselverspilling opgestart

Begin juli ging het project 'REFRESH' van start gegaan. Het doel van het project is een bijdrage te leveren aan de realisatie van 30% minder voedselverspilling in Europa in 2025.

Trefwoorden: #Europa, #Horizon2020, #REFRESH, #Resource Efficient Food and dRink for the Entire Supply cHain, #voedselverspilling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr, Petrr )

ENGINEERINGNET.NL - Per jaar wordt in de EU ongeveer 100 miljoen ton voedsel verspild (schatting voor 2012). Modellen wijzen erop dat, als er niets wordt gedaan, de voedselverspilling kan oplopen tot meer dan 120 miljoen ton in 2020.

Het verspilde voedsel in Europa zou voldoende zijn om twee keer zoveel mensen te voeden dan de hoeveelheid mensen die nu in de wereld honger lijden.

Samen met een verschuiving richting een gezonder voedingspatroon, is het verminderen van voedselverspilling zowel door huishoudens als daarbuiten de belangrijkste maatregel voor het verminderen van de CO2-impact van het voedselsysteem.

REFRESH concentreert zich op het verminderen van vermijdbare voedselverspilling en een verbeterde valorisatie van voedselresten. Het project geeft via onderzoek beter inzicht in de aanjagers van voedselverspilling en ondersteunt daarmee de industrie en individuele consumenten tot betere besluitvorming.

Het project volgt een innovatieve, systematische aanpak voor het verminderen van voedselverspilling via een integraal ’actiekader' (Framework of Action). Nederland is hierin een pilotland, en een nationale ‘Taskforce’ neemt hierin de lead.

Er wordt voortgebouws op en gaat verder dan de bestaande initiatieven rondom voedselverspilling zoals de ontwikkeling, evaluatie en aanmoediging van het verspreiden van maatschappelijke, technologische en organisatorische inzichten en voorbeelden.

Hierbij krijgen wetgevers en beleidsmakers handreikingen om effectief beleid voor de aanpak van voedselverspilling te bevorderen.

Het project loopt van juli 2015 tot juni 2019 onder leiding van Wageningen UR. Op 16 september vindt de kick-off van het project plaats op de campus van Wageningen UR.


(bron: Wageningen UR)

ACHTERGROND
26 partners uit twaalf Europese landen en China werken samen aan dit doel.

REFRESH (Resource Efficient Food and dRink for the Entire Supply cHain) loopt van juli 2015 tot juni 2019 en wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de EU.