Omzet van Belgische ketelbouw en industriële piping blijft ondermaats

De sector ketelbouw en industriële piping zag omzet in tweede kwartaal met 2% stijgen t.o.v. het vorige kwartaal. "Toch zien de bedrijven geen beduidende verandering in de conjunctuur".

Trefwoorden: #agoria, #ketelbouw, #omzet, #piping

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De omzet mag dan in het tweede kwartaal wel 2% gestegen zijn (het goede nieuws), "maar in vergelijking met een jaar geleden lag het sectorale zakencijfer in het tweede kwartaal nog 1,5% lager", meldt techfederatie Agoria op basis van een bevraging.

"Terwijl dat in het eerste kwartaal nog 7% was. Er is dus enige beterschap maar op jaarbasis noteert de sector voor het achtste kwartaal op rij een daling".

In het tweede kwartaal 2015 is dit hoofdzakelijk te wijten aan de erosie van de verkoopprijzen met 3,2% want in volume waren de leveringen 1,7% hoger dan in het tweede kwartaal 2014.

In de sector zijn er grote individuele verschillen tussen de bedrijven, maar net zoals in het eerste kwartaal noteren nog altijd 6 ondernemingen op 10 een daling in vergelijking met een jaar geleden.

Geen verbetering in zicht voor de komende maanden
De resultaten van de conjunctuurenquêtes wijzen op een stagnatie op laag niveau, zonder een duidelijke richting aan te geven. "Dit wijst erop dat de bedrijven geen beduidende verandering in de conjunctuur zien".

Onderstaande grafiek met de "verzekerde activiteitsduur (in maanden)" is daar een illustratie van. Hij geeft aan hoe de bedrijven de verzekerde activiteitsduur beoordelen naargelang van hun bestellingen en het productietempo.

Nadat de verzekerde activiteitsduur in het eerste kwartaal was toegenomen, werd hij in augustus op 4,17 maanden geraamd en was hij teruggevallen op ongeveer het niveau van begin 2014 en van de periode 2009-2010.


(bron en foto's: Agoria)