Tip voor uitstap: techniek kijken op Vlaamse Havendag

Nu zondag zetten de havenbedrijven van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge hun deuren weer open ter gelegenheid van de Vlaamse Havendag. Enkele tips voor wie techniek wil zien.

Trefwoorden: #havendag, #vlaamse havendag

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vlaamse Havendag )

ENGINEERINGNET.BE - Voor wie zijn technische dorst wil laven, biedt de Vlaamse Havendag nu zondag 20 september 2015 een mooie gelegenheid.

In het programma van de dag zitten namelijk enkele firma's die van techniek hun bron van inkomsten gemaakt hebben of waarvoor (productie)technologie een grote rol speelt. Zonder volledig te willen zijn, pikten wij er enkele uit.

In Zeebrugge is er DEME, een bedrijf met 170 jaar ervaring in bagger- en landwinningstechnieken, dat uitnodigt voor een bezoek aan boord van de sleephopperzuiger Artevelde. Een unieke gelegenheid!

Verder kun je er de betoncentrale van de producent CBR aandoen. De volledige site kan bezocht worden, uiteraard onder deskundige begeleiding.

Op de LNG-terminal van Fluxys rij je dan weer langs de opslagtanks, de hervergassingsinstallaties en de aanlegsteiger tijdens een rondleiding. Op de terminal komt per schip vloeibaar aardgas toe dat wordt gelost in opslagtanks.

Nog op het programma: de Simon Stevin, het eerste Vlaamse nieuwbouw onderzoeksschip. Het vaartuig beantwoordt aan de noden van de verschillende mariene onderzoeksdisciplines en is volledig uitgerust met alle standaard staalnameapparatuur en hoogtechnologische sonartechnieken die stroommetingen en karakterisering van de bodem toelaten.

In Antwerpen opent technisch dienstverlener Bilfinger de deuren van zijn divisie Bilfinger ROB, gespecialiseerd in de fabricatie en montage van pijpleiding- en ovenprojecten voor de (petro)chemische industrie. Er worden demo's pijpfitten en lassen gegeven en je kan stellingbouwconstructies en een showroom met isolatiestukken bezichtigen.

Ook in Antwerpen kun je Vleemo bezoeken, dat voor de gelegenheid één van de grootste windturbines van Vlaanderen opengesteld vlakbij de voormalige site van General Motors.

In Gent zijn alle locaties gecentraliseerd rond de Rigakaai (aan het Grootdok) en rond het Kluizendok.

Je kunt er langsgaan bij ArcelorMittal dat een busrondrit door het bedrijf aanbiedt. Je ziet hoe de grondstoffen gelost en in de hoogovens geladen worden. Je stapt één keer uit om de productielijn voor lasergelaste vormstukken te bezoeken.

In Oostende ontdek je alle mogelijkheden van windenergie. Op de REBO-site in de voorhaven Op de ontwikkelde zich een duurzame gebouwencluster waarin een twintigtal bedrijven uit de hernieuwbare energiesector actief zijn.

Daar gebeurt momenteel het onderhoud van drie operationele Belgische windmolenparken: C-Power, Belwind en Northwind. Grote installatieschepen zoals ‘Thor’ en ‘Wind’ opereren op regelmatige basis vanuit Oostende. Naast de grote installatieschepen zijn er ook heel wat service vessels die dagelijks voor kleinere onderhoudswerken naar de windmolenparken varen.

Een wandelparcours brengt je bij : Falck Safety Services, Cofely Fabricom, Multitech, Laminaria, CMI-services, Alstom, OWA, Parkwind, Belgian Offshore Platform, G4S en Noordzee Kranen & Transport.