Grontmij ontwerpt warmtenet voor eerste Vlaamse geothermiecentrale

Grontmij werd aangeduid als de ontwerper van het warmtenet, dat de warmte vanuit de geothermiecentrale op de Balmatt-site naar de afnemers moet verdelen.

Trefwoorden: #diepe geothermiecentrale, #geothermie, #grondlagen, #Grontmij, #SCK, #VITO, #warmtenet, #warm water

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - VITO is onlangs gestart met de proefboring op de Balmatt-site in Mol. Daar zal een geothermiecentrale gebouwd worden, die warm water uit de ondergrond zal halen.

Met deze boring wordt het beschikbare debiet aan warm water op bijna 4 km diepte in de ondergrond gemeten. In Vlaanderen werd trouwens nog nooit dieper dan 3 km geboord.

Op een diepte van ongeveer 3,5 km verwachten de onderzoekers een watervoerende laag aan te treffen die mogelijk tot 124°C warm zou zijn. Deze laag zal de geothermiecentrale aandrijven.

In eerste instantie zal de onttrokken warmte ingezet worden voor de verwarming van de VITO/SCK-gebouwen. Grontmij voert de studies uit voor het warmtenet van de geothermiecentrale naar de stookplaats van VITO, een traject van circa 1,8 km.

Daarnaast zorgt het bureau voor het ontwerp van de geothermiecentrale, de E&I (Eletrotechniek & Instrumentatie) en de automatisatie, en worden de pompen in de boorput bestudeerd, de ontgassing, de filterinstallatie en de brine warmtewisselaars.

In een volgende fase kan de geothermische warmte aangewend worden voor het leveren van warmte aan bijkomende warmtevragers en/of de productie van duurzame elektriciteit.

Via bijkomende boringen kunnen bijna 20.000 gezinnen van duurzame stroom voorzien worden.