Materialise vestigt Additive Manufacturing Center voor titanium in Bremen

Leuvense 3D-print dienstverlener vestigt nieuw industrieel productiecenter voor titanium in Duitse Bremen. "Vanaf nu zetten we ook in op additieve fabricage met metalen voor de industrie".

Trefwoorden: #3d, #3d printing, #additieve fabricage, #additive manufacturing, #euromold, #materialise, #vancraen

Lees verder

Techniek

( Foto: Materialise, Fried Vancaen )

ENGINEERINGNET.BE - "Wij kijken nu ook meer en meer naar de industriële markt als potentieel afzetgebied voor onze 3D-print dienstverlening", stelde oprichter en CEO Fried Vancaen op een persconferentie ter gelegenheid van de vakbeurs Euromold in Dusseldorf.

Materialise wordt algemeen erkend als pionier in het 3D-printen van metalen onderdelen, bijvoorbeeld voor medische toepassingen, maar achtte tot voor kort de maakindustrie niet rijp genoeg of althans onvoldoende investeringsbereid om er een eigen productiecenter voor in het leven te roepen.

Daar is sinds dit jaar verandering in gekomen, aldus Craen: "Nu Additieve Fabricage volwassen aan het worden is en de vraag naar 3D-geprinte onderdelen in stijgende lijn gaat, zijn we begonnen ons industrieel serviceaanbod voor het 3D-printen van metalen onderdelen uit te breiden".

Zo kwam er eerder dit jaar al de mogelijkheid bij om in aluminium te printen. Met titanium als materiaal gaat de onderneming nu ook op zoek naar klanten in bijvoorbeeld de lucht- en ruimtevaart, de maakindustrie en de automotive.

De nieuwe productielijn zal ondergebracht worden in het bestaande centrum in Bremen, dat sinds de overname van Marcam Engineering in 2011 de softwareontwikkeling voor 3D-printing in metaal centraliseert.

"De lijn is schaalbaar", aldus Vancraen. “En Bremen is uitstekend gelegen om onze nabije klanten in de lucht- en ruimtevaart en de maakindustrie te servicen. Vanaf nu vormt additieve fabricage met metaal als grondstof een strategisch onderdeel van onze industrieel serviceaanbod".

Materialise is met 120 printmachines één van de grootste aanbieders van 3D-diensten ter wereld. Elke dag gaan niet minder dan 2.000 onderdelen de deur uit.

In Bremen zal meer bepaald gewerkt worden met TiAl6V4. Craen ziet prototyping, onderdelen voor industriële eindgebruikers en ook reserveonderdelen (spare parts) voor de onderhoudsbranche als belangrijkste potentiële markten.

Dat laatste mag verrassend genoemd worden: uit een recente studie van het VIL, het Vlaams Instituut van de Logistiek, bleek dat vandaag nauwelijks 1% van alle onderdelen en wisselstukken überhaupt in aanmerking komt voor 3D-printing (zie leestip onderaan), zo berichtte het Belgische vakblad Maintenance Magazine onlangs.