Dutch Sustainable Development wint Northern Enlightenmentz 2015

Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld, Betaprocess geheten, om een suikerbiet in zijn geheel te verwerken en om te zetten in brandstoffen of grondstoffen voor de chemische industrie.

Trefwoorden: #Betaprocess, #chemische industrie, #Dutch Sustainable Development, #grondstoffen, #Northern Enlightenmentz, #suikerbiet

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Enlightenmentz zijn lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. De Northern Enlightenmentz zijn in het leven geroepen om de industrie in de noordelijke provincies te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. De andere finalisten waren Omega Green en de Bio Product Processor van TCEgo Four.

De Betaprocess-technologie maakt het mogelijk om een suikerbiet in zijn geheel te verwerken en om te zetten in brandstoffen of grondstoffen voor de chemische industrie. Installaties op basis van Betaprocess kunnen mogelijk in de toekomst op het boerenerf terecht komen waar ze de eerste chemische processtappen kunnen uitvoeren.

Met een decentrale aanpak kan veel transport worden vermeden. In een eerste stap kan al 75% van het totaal aan water uit de bieten worden gehaald. Grote agrarische bedrijven of groepjes van boeren kunnen straks zo'n installatie bedrijven.

De winnaar van de Northern Enlightenmentz is gekozen door een jury, internetstemmers en bezoekers van EemsDeltavisie. De jury ziet een groot potentieel voor het uit elkaar halen van biomassa om deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Biomassa wordt op deze manier beschikbaar voor bijvoorbeeld bio-ethanol, maar kan ook worden gebruikt als grondstof voor de chemie.

'Deze techniek is breed toepasbaar en bij uitstek geschikt voor de regio Noord-Nederland. Het zou een gamechanger kunnen zijn', aldus de jury.

De jury van de Northern Enlightenmentz 2015 bestond uit Cor Zijderveld (voorzitter SBE), Roelf Venhuizen (Veiligheid Voorop/Profion), Jeoffrey van den Berg (Flowid), Niels Schenk (Bio-BTX) en Wim Raaijen (hoofdredacteur Duurzaam Geproduceerd).