Werknemers appreciëren personeelsdienst niet

Het HR-personeel prijkt op de laatste plaats van collega’s die ervoor zorgen dat mensen zich betrokken voelen bij de organisatie waar ze tewerkgesteld zijn, aldus een studie van Oracle.

Trefwoorden: #oracle

Lees verder

HR

( Foto: Siegen )

ENGINEERINGNET.BE - Directe collega’s hebben de meest positieve invloed op hoe betrokken mensen zich voelen bij hun werk, meer nog dan leidinggevenden. Dat blijkt uit Oracle Simply Talent, een onderzoek van Oracle naar werknemersbetrokkenheid in West-Europa.

Zorgwekkend genoeg staat het HR-personeel - de 'personeelsdienst' - op de laatste plaats van collega’s die ervoor zorgen dat mensen zich betrokken voelen: slechts 3 procent geeft aan dat deze afdeling de meest positieve invloed heeft op de betrokkenheid.

Andersom, als het om het negatief beïnvloeden van betrokkenheid gaat, zijn Europese werknemers van mening dat het senior management (19%) en directe leidinggevenden (11%) de grootste rol spelen.

Uit de enquêteresultaten komt naar voren dat 42% van de bevraagde werknemers gelooft dat zijn directe collega’s er het meest voor zorgen dat hij zich betrokken voelt bij zijn werk. Slechts 21% wijst zijn directe leidinggevenden aan als belangrijkste factor.

“Deze resultaten zijn reden tot zorg voor HR-afdelingen, omdat ze aangeven dat HR in de ogen van werknemers geen rol speelt in hun werkbetrokkenheid. En als dat het geval is, hoe kan HR dan ooit een positieve invloed hebben op de werksfeer en bedrijfscultuur?” aldus Loïc Le Guiquet, president bij Oracle voor de regio ’s Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Oceanië.

Volgens het onderzoek voelt slechts een derde (35%) van de werknemers zich trouwens het merendeel van de tijd betrokken bij zijn werk.

Wat willen de werknemers dan wel? Het management zou de prestaties van werknemers meer moeten erkennen (53%), vinden ze. Ze moeten ook meer inzicht krijgen in de bijdrage die ze zelf leveren aan het bedrijf (35%). En ze willen de kans krijgen om deel te nemen aan interessante projecten (34%).

“Vanuit het oogpunt van werknemers bestaat er een groot verschil tussen wat hen betrokken maakt, en de manier waarop het management de zaken aanpakt. Dit is een gat dat HR-afdelingen de kans geeft om de verantwoordelijkheid op het gebied van werknemersbetrokkenheid op te eisen", aldus nog Oracle.


ACHTERGROND
Voor dit onderzoek werkte Oracle samen met Opinium Research om 1.511 werknemers te ondervragen uit grote bedrijven in West-Europa, met respondenten uit onder andere Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Zweden.