Juiste mix probiotica maakt bestrijdingsmiddelen overbodig

Microbiologen van de UUtrecht, de Chinese Nanjing Agricultural University en de Engelse University of York ontwikkelden een methode om de juiste mix van probiotica voor een gewas te bepalen.

Trefwoorden: #bacteriën, #chemische bestrijdingsmiddelen, #gewassen, #milieu, #Nanjing Agricultural University, #probiotica, #telen, #Universiteit Utrecht, #University of York

Lees verder

research

( Foto: UUtrecht, Tianjie Yang )

ENGINEERINGNET.NL - Door deze mix worden de gewassen op natuurlijke wijze beschermd tegen ziekteverwekkers en zijn andere (chemische) bestrijdingsmiddelen niet nodig.

Jaarlijks gaat wereldwijd nog altijd een derde van de oogst van belangrijke gewassen als aardappels, rijst, tomaten en graan verloren door ziekten.

Het verrijken van de tuin- en landbouwgrond met probiotica, nuttige bacteriën, is in opkomst als alternatief voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Tot nu toe was echter niet bekend wat voor een bepaald gewas in een bepaalde grond de optimale bacteriegemeenschap was. Dit onderzoek maakt het nu mogelijk die te bepalen.

Zij toonden de effectiviteit van hun methode experimenteel aan bij een tomatenteler in China, die last had van de Ralstonia solanacearum bacterie. Het toevoegen van vastgestelde probiotica-mix aan de planten bleek de ziekteverwekkende bacterie geen kans te geven.

De Ralstonia solanacearum komt ook in Nederland voor en brengt hier als veroorzaker van bruinrot veel schade toe aan de aardappeloogst.

Uitgangspunt voor de juiste probiotica-mix is de samenstelling van de bodembacteriegemeenschap in de grond waarin het gewas groeit. Alle aanwezige bacteriën worden vervolgens ingedeeld naar hun eigenschappen en rol in de bodemgemeenschap.

De probiotica moeten bijvoorbeeld zo min mogelijk concurreren om dezelfde voedingstoffen. Tegelijkertijd moeten ze samen alle voedingsstoffen gebruiken, die de ziekteverwerker voor zijn groei nodig heeft.

Tianjie Yang, Nanjing Agricultural University en de Universiteit Utrecht: “Op basis hiervan wordt duidelijk welke bacteriën elkaar versterken door hand-in-hand samen te werken tegen de ziekte, terwijl ze elkaar niet verdringen.”

Planten leven van nature in een symbiose met een groot aantal nuttige bodembacteriën. Ze nemen hierdoor gemakkelijker voedingsstoffen en water op. Bovendien vormen deze nuttige bacteriën een schild tegen ziekteverwekkende bodembewoners.

Projectleider dr. Alexandre Jousset, Universiteit Utrecht: "Je kunt het vergelijken met onze darmflora. Dat is ook een mix van een groot aantal nuttige bacteriën die essentieel is voor een goede opname van voedingsstoffen en een gezond immuunsysteem.”

Bij intensieve land- en tuinbouw verdwijnen echter veel gunstige schimmels en bacteriën uit de grond, waardoor gewassen zich minder goed kunnen ontwikkelen en kwetsbaarder worden voor ziekten.

Als reactie hierop worden bestrijdingsmiddelen ingezet, maar die die zijn zelden milieuvriendelijk. Het verrijken van de grond met nuttige bacteriën is daarom veel aantrekkelijker en kan nu dus aanzienlijk gerichter en effectiever.

De onderzoekers zijn met een bedrijf in gesprek voor de toepassing van hun methode.

Dit onderzoek is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en de Nanjing Agricultural University.

Dit onderzoek is medegefinancierd door het Chinese ministerie voor Landbouw en de Chinese Organisatie voor Wetenschappen.


(bron: Universiteit Utrecht)