Primeur: elektriciteitsmast onder hoogspanning opgevijzeld (+video)

Netbeheerder TenneT heeft dit weekend in de Noordwaard voor de eerste keer in Nederland een hoogspanningsmast 4 meter opgevijzeld.

Trefwoorden: #elektriciteit, #hoogspanning, #hoogspanningsmast, #ontpoldering, #opvijzelen, #Rijkswaterstaat, #Ruimte voor de rivier, #TenneT

Lees verder

nieuws

( Foto: screen YouTube - TenneT )

ENGINEERINGNET.NL - Door het opvijzelen (langzaam omhoog brengen) kon de mast op de bestaande plek worden voorzien van een nieuw stalen onderstuk, dat is gecoat om bestand te zijn tegen water.

De mast werd in zijn geheel 4 meter omhoog gebracht. Tijdens deze werkzaamheden bleef de stroomvoorziening gehandhaafd. Het omhoog brengen van de mast was nodig vanwege de ontpoldering van de Noordwaard.

Door de ontpoldering van de Noordwaard moeten de 150 kV-lijn Geertruidenberg-Biesbosch en de 380 kV-lijn Geertruidenberg-Krimpen aan de IJssel opgehoogd worden.

Naast het opvijzelen van een mast worden er aan beide verbindingen nog verschillende aanpassingen gedaan. De aanpassingen worden gedaan om er voor te zorgen dat ook bij hoge waterstanden de elektriciteitsvoorziening gewaarborgd blijft.

TenneT voert de werkzaamheden uit in opdracht van Rijkswaterstaat, in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier.


Bekijk een timelapse-video van de werkzaamheden: