RoboJob en Scholengemeenschap Maaseik promoten Verspaning 4.0

Integrator RoboJob werkt samen met Katholieke Scholengemeenschap Harlindis en Relindis in Maaseik. Centrale boodschap: "Metaalbewerking is géén acht uur zwoegen in een onaangename omgeving".

Trefwoorden: #cnc, #Harlindis, #Relindis, #robojob, #scholengemeenschap, #verspanen, #verspaning

Lees verder

Opleiding

ENGINEERINGNET.BE - Het Belgische Robojob, een dochteronderneming van Aluro-Group, stond de afgelopen jaren mee aan de wieg van de flexibele CNC-automatisering.

Het was zelfs het eerste bedrijf dat uitpakte met standaardproducten die zich specifiek richten op de steeds kleiner wordende seriegroottes in verspanende KMOs, een marktgroep waarop de de fabrikanten van de klassieke robots nauwelijks grip krijgen wegens 'te duur' en 'niet flexibel genoeg'.

"Het wordt steeds moeilijker om goede CNC-operatoren te vinden", stelt mede-oprichter en zaakvoerder Helmut De Roovere. "De tijd dat je snel een goede operator vond, ligt al heel lang achter ons. CNC-operator is een knelpuntberoep geworden".

“Laat ons eerlijk zijn,” vervolgt De Roovere, “wanneer je aan onze jongeren vraagt hoe ze naar de metaalbewerkende sector kijken, dan denken ze aan een fabriek waar je zonder al te veel daglicht acht uur per dag hard moet zwoegen om je kost te verdienen. Zware arbeid dus, in een niet zo aangename omgeving.

"De realiteit is echter heel anders. En die boodschap moeten we duidelijk maken aan de jeugd”. De fabrikant gaat daarom samenwerken met de Katholieke Scholengemeenschap Harlindis en Relindis in Maaseik.

“We richten jaarlijks een demodag in", vertelt Stafmedewerker Mechanica-Elektriciteit Eddy Mulders van de scholengemeenschap. “Dit jaar dus rond Verspaning 4.0".

"Onze leerlingen uit de studierichting mechanica-constructie en planningstechnieken krijgen vooraf een opleiding rond de CNC-automatisatie van RoboJob, vervolgens gaan ze er de dag zelf mee aan de slag om tijdens de demo’s uitleg te geven aan de bezoekers.”

“Voor ons is dit een mooie gelegenheid om de werknemers van de toekomst warm te maken voor het beroep, én voor de verspanende sector. Bovendien tonen we hoe snel onze automatisering kan worden aangeleerd, want de leerlingen gaan er al na enkele uren opleiding zélf mee aan het werk,” besluit De Roovere.

ACHTERGROND
De Demodag rond Verspaning 4.0 vindt plaats op donderdag 22 oktober 2015 in Gebouw K van de Campus Harlindis en Relindis in Maaseik. Bezoekers kunnen er terecht in een namiddag- en avondsessie, die zich onder andere richt op CNC-automatisatie, software voor tandwielfrezen, 3D contactloos meten en energie-efficiëntie bij verspaningsmachines.