Studenten Houtskeletbouw ontwerpen en bouwen duurzaam gebouw

Thomas More studenten van de bacheloropleiding Houtskeletbouw hebben een gebouw ontworpen voor Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en wonen.

Trefwoorden: #bacheloropleiding, #duurzaam, #Houtskeletbouw, #Kamp C, #open bedrijvendag, #opleiding, #Thomas Moore

Lees verder

Opleiding

( Foto: Kamp C )

ENGINEERINGNET.BE - De opleiding Houtskeletbouw werd vorig jaar opgestart vanuit een samenwerking tussen Kamp C, VDAB en Thomas More.

Gekwalificeerd personeel vinden blijft een heikel punt in de bouwsector. Daarom startte Kamp C, VDAB en Thomas More een samenwerking op om tegemoet te komen aan vragen vanuit de bouwsector om meer gekwalificeerd personeel te verkrijgen en de expertise rond houtskeletbouw te vergroten.

Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een Hogeschool (Bachelor Bouw) samenwerkt met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) om tot een gezamenlijk traject te komen.

Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen: "We zien een tekort aan personeel in deze sector en tegelijk een heel aantal mensen die niet op de arbeidsmarkt geraken. Enkel door samenwerkingen kunnen we een goeie match maken en zorgen voor een betere doorstroom naar de arbeidsmarkt voor iedereen.”

Thomas More (campus Geel) zette binnen de Bachelor Bouw een keuzetraject ‘houtconstructies’ op. Met 40% meer inschrijvingen dan vorig jaar is deze opleiding duidelijk een shot in de roos.

Van de 150 nieuwe inschrijvingen, ook vanuit andere provincies, zijn er 50 die specifiek gekozen hebben voor houtconstructies en houtskelet.

De studenten moesten een houtskeletbouw woning ontwerpen, rekening houdend met alle eisen van de bouwheer, de rol van Kamp C in deze samenwerking.

Het ontwerp werd daarna in een aantal fases gejureerd door experts van de VDAB en van Kamp C. Het gekozen object werd dan door verschillende opleidingen binnen de VDAB gebouwd.

De metser-opleiding, de houtopleiding, … Tegelijkertijd namen de studenten van de Thomas More de rol van werfleider op zich.

Deze duurzame houtskeletbouw wordt feestelijk opgeleverd tijdens de Open Bedrijvendag op 4 oktober.