Aduro Biotech telt 29 miljoen euro neer voor BioNovion

BioNovion ontwikkelt monoklonale antilichaamstherapieën tegen kanker, op basis van hun unieke platformtechnologie en expertise op het gebied van immuuntherapie van kanker.

Trefwoorden: #Aduro Biotech, #antilichamen, #BioNovion, #immuuntherapie, #kanker, #overname, #Pivot Park campus

Lees verder

Techniek

( Foto: BioNovion )

ENGINEERINGNET.NL - Het biotechnologiebedrijf BioNovion wordt overgenomen door het aan de Nasdaq genoteerde Aduro Biotech uit Berkeley (Californië, Verenigde Staten).

Het bedrijf werd begin 2012 opgericht door drie ex-MSD/Organon top wetenschappers: dr. Wiebe Olijve, dr. Andrea van Elsas en dr. Hans van Eenennaam.

BioNovion startte met de ontwikkeling van antilichamen op drie targets. Deze antilichamen zijn door de oprichters van BioNovion, in samenwerking met Nederlandse onderzoekers van het NKI-AvL, AMC en UMCG, in het kader van een Top Instituut Pharma programma ontdekt.

Inmiddels heeft het bedrijf een aantal sterke productkandidaten en nieuwe ontwikkelprogramma's in de pijplijn, partnerships met grote spelers in de wereldwijde immuun-oncologie markt, en een team van 24 medewerkers.

BioNovion en alle medewerkers blijven op Pivot Park te Oss gevestigd. Aduro vestigt zich met deze overname in Europa en heeft de ambitie om hiermee haar positie in Europa verder te verstevigen. Met de overname is 29 miljoen euro gemoeid, exclusief extra inkomsten bij het bereiken van klinische mijlpalen. Een deel van het bedrag wordt in aandelen betaald.

Volgens Miriam Dragstra, directeur BOM Capital, luidt de overname van BioNovion een volgende groeifase in. "Samen met BLSF en de founders investeren we vanaf de oprichting in BioNovion. Zo hebben we BioNovion ondersteund in haar ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker.

Dit is wat ons voor ogen stond bij de start van het Pivot Park: kennis behouden en ondernemerschap faciliteren in een internationaal werkveld. De founders van BioNovion zijn een mooi voorbeeld van wat wij zoeken: zij hebben het bedrijf succesvol opgebouwd en naar deze nieuwe fase gebracht."

BioNovion is één van de succesvolle spin-offs op de Pivot Park campus. Het park ontwikkelt zich tot een inspirerende campus voor open innovatie in de life sciences. Voor starters én bestaande ondernemingen. BioNovion was een van de eerste huurders van Pivot Park.

De overname van dit bedrijf laat des te meer zien dat het park een broedplaats is voor ondernemers in internationaal baanbrekend farmaceutisch onderzoek. Op Pivot Park zijn momenteel 33 bedrijven gevestigd en zijn er 350 mensen werkzaam.

BOM Capital is de investeringstak van de BOM. Zij heeft 250 miljoen euro onder beheer en heeft geïnvesteerd in enkele fondsen en in 45 portfolio-ondernemingen, waarvan 15 in Life Sciences en Medtech.

BLSF is een investeringsfonds dat zich specifiek richt op de Life Science sector. BLSF stimuleert en versterkt duurzame Life Science bedrijvigheid in Brabant.