Windturbine maakt hoofdkantoor DEME stuk energie-onafhankelijker

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom heeft een kleinschalige XANT windturbine ingehuldigd op het bedrijfsterrein van bagger- en milieugroep DEME.

Trefwoorden: #3E, #DEME, #elektriciteit, #energieonafhankelijk, #groene energie, #hoofdkwartier, #Vyncke, #windmolen, #windturbine, #XANT, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Dit project kadert in een masterplan voor vernieuwing en renovatie van het hoofdkantoor in Zwijndrecht.

Via het masterplan wil het bedrijf op termijn streven naar een energieonafhankelijk en CO2 neutraal kantorencomplex, dankzij eigen hernieuwbare productie en slim energieverbruik.

De innovatieve en kleinschalige windturbine zal rechtstreeks aangesloten worden op het interne elektriciteitsnet. De opgewekte stroom zal 100% worden benut voor de energiebehoeften van het hoofdkantoor.

De turbine werd ontwikkeld door een consortium van Vlaamse ondernemingen met o.a. cleantech bedrijf Vyncke, Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) en studiebureau 3E.

Met een geïnstalleerd vermogen van 100 kW, een ashoogte van 38 meter en wieken met een diameter van 21 meter, zou de turbine elektriciteit gaan produceren van ongeveer 200.000 kWh. Dit komt overeen met het jaarverbruik van 55 gezinnen.

In combinatie met de zonnepanelen en het in opbouw zijnde koud/warmte opslagsysteem, zal de turbine weldra al ruim 20% van de elektriciteitsbehoeften invullen.

Grontmij zal de monitoring en gerichte sturing drie jaar lang opvolgen in overleg met diverse organisaties zoals het Instituut voor Natuur & Bosonderzoek, het Agentschap voor Natuur & Bos en Natuurpunt Wal.


ACHTERGROND
XANT is een spinoff van studiebureau 3E.
De firmanaam is een samenstelling van de beginletters van de voornamen van de ontwikkelaars van de windturbine, nl. Xavier Vanwijck, Alex De Broe, Nathalie Picot en Thomas Duffey.