Clemens van Blitterswijk ontvangt Huibregtsenprijs 2015

Op de 16de Avond van Wetenschap & Maatschappij in Den Haag, heeft Prof. dr. C.A. van Blitterswijk de Huibregtsenprijs 2015 gekregen voor de ontwikkeling van botinducerende biomaterialen.

Trefwoorden: #Avond van Wetenschap & Maatschappij, #botinducerende biomaterialen, #Clemens van Blitterswijk, #Huibregtsenprijs, #MERLN Instituut, #Universiteit Maastricht

Lees verder

research

( Foto: Frank van Driel )

ENGINEERINGNET.NL - Universiteitshoogleraar Clemens van Blitterswijk is directeur van MERLN Instituut en hoofd vande afdeling Complex Tissue Regeneration aan de Universiteit Maastricht.

Het multidisciplinaireteam van Van Blitterswijk werkt sinds de jaren negentig met grote vasthoudendheid aan het verbeteren van botimplantaten. De experimentele aanpak heeft geleid tot relevante klinischestudies en een nieuwe generatie botvullers, die slim gebruikmaakt van het zelfherstellendvermogen van de mens.

De jury loofde het heldere idee, dat een elegante en praktisch oplossing biedt voor wereldwijd miljoenen patiënten. Met geavanceerd genomics-en proteomicsonderzoek en het uit elkaar pluizen van materialen ontrafelde Van Blitterswijk de onderliggende processen.

Grootschalige productie van dit inductieve keramische materiaal, na goedkeuring van de medische autoriteiten zoals de Amerikaanse FDA, lijkt binnen handbereik te liggen.


Op de foto:
Clemens van Blitterswijk met minister Jet Bussemaker en juryvoorzitter José van Dijck.

De Huibregtsenprijs is in 2005 in het leven geroepen door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij.

De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat overtuigend zicht biedt op een maatschappelijke toepassing.