Veolia wordt exploitant van grootste Gentse biomassacentrale

Elektriciteits- en gasbedrijf Belgian Eco Energy vertrouwt exploitatie van toekomstige Gentse biomassacentrale voor 15 jaar toe aan Veolia.

Trefwoorden: #BEE, #Belgian Eco Energy, #biomassa, #biomassa centrale, #CO2-uitstoot, #duurzame energie, #elektriciteit, #exploitatie, #Gentse Haven, #Veolia

Lees verder

Techniek

( Foto: BEE )

ENGINEERINGNET.BE - Zoals we vroeger al meldden (zie leestip onderaan), start BEE in 2016 met de bouw van één van de grootste biomassacentrales ter wereld. De installatie komt in de haven van Gent en zal eenmaal operationeel 215MW aan elektriciteit kunnen genereren.

BEE wil dit enorme potentieel uitsluitend uit houtsnippers produceren. In vergelijking met een kolengestookte elektriciteitscentrale, zal het project volgens het Belgische bedrijf de uitstoot voorkomen van 450.000 ton CO2 per jaar.

De centrale zal ook 2% van de totale Belgische elektriciteitsproductie leveren en zo een bijdrage leveren aan het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie.
 
De bouw van de fabriek zou volgens de planning opgestart worden in de eerste helft van 2016 en zal drie jaar in beslag nemen. Verwacht wordt dat de bouwfase meer dan 1.000 banen in de regio zal creëren.

Naar verwachting zal de fabriek een omzet draaien van 150 miljoen euro. Veolia mag alvast gedurende de eerste 15 jaar instaan voor de exploitatie. "We zullen als uitbater vanaf de ontwerpfase bij het project betrokken zijn", meldt Veolia, "om de installatie nadien op de best mogelijke manier te kunnen exploiteren".

Het contract vertegenwoordigt voor Veolia naar verluidt jaarlijks rond 150 miljoen euro aan inkomsten.