Grolsch verwarmt kantoren met warmte uit het brouwhuis

Tijdens het brouwproces wordt behoorlijk wat warmte geproduceerd, waarbij een resterend deel nu gebruik wordt voor het verwarmen van 17% van het kantooroppervlak.

Trefwoorden: #brouwerij, #brouwhuis, #brouwproces, #Grolsch, #Twin-Coil, #ventilatiesysteem, #verwarmen

Lees verder

Techniek

( Foto: Grolsch )

ENGINEERINGNET.NL - Daar waar mogelijk werd deze warmte uit het brouwproces al hergebruikt in het proces. Een deel van de warmte komt echter terecht in de ruimte.

Normaal wordt deze warmte middels open ramen of ventilatie afgezogen, maar sinds afgelopen winter gebruikt Grolsch deze warmte om de kantoren te verwarmen.

Grolsch heeft een systeem geïnstalleerd, de zogenaamde Twin-Coil. Warme lucht uit het brouwhuis wordt door middel van een ventilator naar dit systeem geleid. Daar wordt de warmte uit de lucht gehaald en vervolgens via zogenaamde warmtewisselaars overgedragen aan het ventilatiesysteem.

Dit ventilatiesysteem gebruikt de opgewarmde lucht om de temperatuur in verschillende kantoren op een aangenaam niveau te houden. "De verwachte besparingen zijn afgelopen winter ruimschoots behaald. Naar verwachting hebben we de investering binnen drie jaar terugverdiend', aldus Susan Ladrak, Manager Engineering bij Grolsch.

"Door het toepassen van deze techniek kan Grolsch 17% van haar totale kantooroppervlak verwarmen. De komende jaren willen we dit percentage verder uitbouwen."

Naast het actief verduurzamen van de eigen bedrijfsvoering zet Grolsch zich ook actief in voor een duurzame wereld. Van de voormalige '10 priorities, one future' duurzaamheidsstrategie is Grolsch dit jaar over gegaan naar Prosper, de nieuwe wereldwijde DVO-strategie van moederbedrijf SABMiller.

De focus ligt hierbij op de samenwerking met overheden, bedrijven en de samenleving. om te werken aan een meer welvarende, sociale, veerkrachtige, schone en productieve wereld.

Voor het jaar 2020 heeft Grolsch ambitieuze doelen opgesteld die bijdragen aan:

  • Stimuleren van sociale en economische groei
  • Bevorderen van verantwoord alcoholgebruik
  • Veiligstellen van de beschikbaarheid van water en reduceren van het gebruik ervan
  • Reduceren van CO2 uitstoot en afval

Grolsch wil de vijf komende jaren bijvoorbeeld steeds meer kleine ondernemingen gaan ondersteunen, duurzaamheidsthema's gaan integreren in merkcommunicatie, het waterverbruik verminderen van 3,35 hl water/hl bier naar 3 hl water/hl bier en de CO2 uitstoot verder reduceren met 10% naar 5,1 kgCo2e/hl.

Circa 99,8% van het afval wordt al hergebruikt in de keten van de bierproducent.