Consortium gaat biobrandstof voor schepen ontwikkelen

Boskalis, GoodFuels en het Finse Wärtsilä starten een tweejarige pilot aan voor de versnelde ontwikkeling van biobrandstoffen voor de scheepvaart.

Trefwoorden: #biobrandstof, #Boskalis, #milieu, #milieuvriendelijk

Lees verder

Techniek

ENGINEERIGNET.BE - Biobrandstoffen maken momenteel geen onderdeel uit van de mix van scheepsbrandstoffen waaruit rederijen en scheepseigenaren kunnen kiezen.

Hierdoor loopt de scheepvaart de kans mis om gebruik te kunnen maken van een brandstofoptie die zowel scherp geprijsd als milieuvriendelijk kan zijn.

Het consortium is ervan overtuigd dat dit soort biobrandstoffen een reële rol kan gaan spelen bij het terugdringen van emissies, iets dat momenteel met andere brandstoffen alleen mogelijk is door middel van aanzienlijke investeringen in vlootvernieuwing of modificaties.

De diverse nieuwe biobrandstoffen zullen eerst in het laboratorium van Wärtsilä in het Finse Vaasa getest worden, waarna er proefvaarten op zee zullen worden gemaakt met diverse schepen.

De pilot zal gericht zijn op de analyse en aanlevering van duurzame grondstoffen, het verkrijgen van sector-certificering en het treffen van de benodigde voorbereidingen voor productie op grote schaal

Daarnaast zal het consortium starten met een internationaal schaalbaarheidsonderzoek met toonaangevende scheepseigenaren, universiteiten, NGO’s, havens, biobrandstofbedrijven en andere belanghebbenden in de branche.

Doel van het onderzoek is het in kaart brengen van concrete mogelijkheden voor het opschalen van de toevoer aan de wereldwijde commerciële scheepvaartsector.


(foto Koninklijke Boskalis Westminster)