Doelstellingen Energie Akkoord haalbaar door betere isolatie in industrie

VIB roept Nederlandse industrie op zijn installaties op te waarderen via hoogwaardige thermische isolatie. "Dan wordt volgende Nationale Energie Verkenning een haalbare kaart".

Trefwoorden: #energie, #energie verkenning, #isolatie, #rockwool, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rockwool Technical Insulation )

ENGINEERINGNET.NL - De VIB - 'Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Thermisch Isolatiebedrijf' - constateert naar eigen zeggen een grote achterstand bij de industrie als het gaat om het realiseren van de energiebesparingsdoelen.

"De industrie zet vooral in op nieuwe technologieën, terwijl de bestaande installaties nog decennia lang in werking blijven", aldus VIB in een mededeling.

"Door deze bestaande installaties op een hoogwaardige manier thermisch te isoleren, kan de industrie een grote bijdrage leveren aan het realiseren van de Nederlandse energiedoelstellingen".

Uit een berekening van de energieconsultants Ecofys blijkt dat het gaat om 31PJ per jaar, wat overeenkomt met het energieverbruik van een half miljoen huishoudens. Volgens het bureau kan de industrie kan op jaarbasis 24 petajoule energie en 1,6 megaton CO2-uitstoot besparen. De energiesector op zijn beurt is goed voor een potentieel van 7 petajoule energie en 0,5 megaton CO2.

“En dat terwijl de terugverdientijd van de eenmalige investering in isolatie vaak maar een paar jaar of korter is, maar wel een structurele kostenreductie van 225 miljoen euro per jaar oplevert”, claimt VIB-voorzitter Hans Koole. Ecofys schat de kosten voor deze ingreep op nationale schaal op een eenmalige investering van 50 miljoen euro.

De VIB roept dan ook de industrie op actie te ondernemen. Ook de overheid moet een meer betrokken partij zijn. Koole: “Ten eerste door industriële bedrijven te verplichten om voor de volgende NEV (Nationale Energie Verkenning of energieakkoord, redactie), of daar waar van toepassing in de verplichte energie audits, expliciet inzicht te geven in de isolatiemaatregelen die zij in hun bestaande installaties hebben toegepast en de effecten daarvan. Het benutten van thermografische analyseapparatuur kan hierbij zeer behulpzaam zijn".

"Ten tweede kan de overheid het aanbrengen van thermische isolatie stimuleren door de financiële drempel van de investering in isolatiebevorderende maatregelen te verlagen via een 'revolving fund'. Bedrijven kunnen dan een bijdrage krijgen uit dit fonds en betalen deze terug uit de lagere kosten die zij dankzij de energiewinsten hebben.”


ACHTERGROND
De Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Thermisch Isolatiebedrijf VIB bestaat sinds 1931 en behartigt de belangen van de isolatiebranche. De ondernemersvereniging bestaat uit leden (isolatiebedrijven) en buitengewone leden (leveranciers en producenten van isolatiematerialen).