22 Vlaamse bedrijven op Poolse economische missie

Geert Bourgeois neemt deel aan het officiële staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Polen. Aan het officiële staatsbezoek is ook een economische missie gekoppeld.

Trefwoorden: #economische groei, #economische missie, #Geert Bourgeois, #handelsovereenkomst, #invoer, #Polen, #staatsbezoek, #uitvoer

Lees verder

Nieuws

( Foto: N-VA, Geert Bourgeois )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaams minister-president Geert Bourgeois leidt een delegatie van 22 Vlaamse bedrijven bij o.m. een economische netwerkinglunch, een bezoek aan de ‘Warsaw Spire’ en de ondertekening van een reeks (bedrijfs)akkoorden.

Vlaamse ondernemers mogen terecht hopen op succes in Polen. Als 1 van de economische motoren van de EU en met blijvend positieve groeiprognoses is het een meer dan aantrekkelijke markt.

Zaak is dan ook om de gestaag groeiende handel met Polen,met 5,27 miljard euro uitvoer in 2014 al de 10de exportbestemming van Vlaanderen, te blijven stimuleren en Vlaamse bedrijven er voet aan de grond te laten krijgen of er hun exportsuccessen te laten bestendigen.

Polen kent een ononderbroken groei sinds 1992, met blijvende groeiperspectieven. Terwijl de EU tijdens de Eurocrisis (2008-2012) een gemiddeld verlies optekende van 0,5% op het gehele BBP, kende Polen in dezelfde periode een cumulatieve groei van maar liefst 16%.

De groeiprognoses voor Polen blijven ook duidelijk positief met een verwachte groei van 3,3 % in 2015 en 3,4 % in 2016.

De handel tussen Polen en Vlaanderen heeft dezelfde trend gevolgd als de groei van het Poolse BBP. Dit vertaalt zich zowel in groei van de uitvoer van Vlaamse producten naar Polen als van de invoer van Poolse producten naar Vlaanderen.

Deze economische missie werd aan Vlaamse kant georganiseerd door Flanders Investment & Trade.