UHasselt-onderzoeker wint FWO-IBM Innovation Award

Onderzoeker Jo Vermeulen, UHasselt werd bekroond met de FWO-IBM Innovation Award voor zijn doctoraatsthesis over interactieproblemen tussen mensen en computers.

Trefwoorden: #doctoraatsthesis, #Expertisecentrum voor Digitale Media, #Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, #FWO, #FWO-IBM Innovation Award, #IBM, #informatiewetenschappen, #Jo Vermeulen, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Zij doctoraatstheses heeft hij afwerkt aan het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) en de Universiteit Hasselt. De award levert hem onder andere een geldprijs van 5.000 euro op.

Karin Coninx, promotor van het doctoraatsonderzoek en decaan van de faculteit Wetenschappen: "De IBM Innovation Award erkent het belang van basisonderzoek dat de grondslag vormt voor de nieuwe interactietechnieken waarmee we zullen communiceren met slimme systemen in onze omgeving."

Computers hadden ooit een vaste plaats in kantooromgevingen, maar zijn ondertussen doorgedrongen tot zowat alle aspecten van ons dagelijkse leven.

Contextgevoelige computers, zoals bijvoorbeeld een Fitbit armband, de slimme Nest thermostaat of een smartphone, gebruiken sensoren om automatisch te reageren op de situatie waarin ze gebruikt worden.

Onderzoeker Jo Vermeulen: "Deze computers zijn weliswaar steeds gesofisticeerder, maar desondanks zijn ze daarom niet meteen gebruiksvriendelijker geworden."

In zijn doctoraatsthesis onderzocht Jo Vermeulen hoe gebruikers het gedrag van deze technologieën kunnen begrijpen en hoe ze dat gedrag kunnen corrigeren of controleren. Het ontwerp van deze oplossingen en hoe ze geïntegreerd kunnen worden in de gebruikersinterface zijn hierbij essentieel.

De gebruiker moet ze op een intuïtieve manier kunnen gebruiken. Een voorbeeld van zo’n ontwerpprincipe is feedforward, waardoor de interface je vertelt wat er in de toekomst zal gebeuren.


Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) reikt jaarlijks, met de steun van IBM, de IBM Innovation Award uit aan een uitmuntende doctoraatsthesis, die een originele bijdrage levert tot de informatiewetenschappen.