3D geprinte staartvin voor zonnewagen Nuon Solar Team

De studenten van het Nuon Solar Team hebben een 3D geprinte staartvin, 'trailing edge', aangebracht aan de achterkant van hun zonnewagen. Deze moet de stroomlijnen aanzienlijk verbeteren.

Trefwoorden: #3D print, #accu, #Bridgestone World Solar Challenge, #Nuon, #Nuon Solar Team, #staartvin, #trailing edge, #TU Delft, #zonnewagen

Lees verder

research

( Foto: TU Delft, © Hans-Peter van Velthoven/Jorrit Lousberg )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens de autokeuring kijkt de organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge of de zonnewagens veilig genoeg zijn om aan de veeleisende wedstrijd van ruim 3000 kilometer dwars door Australië te kunnen meedoen.

Terwijl andere team heel wat verbeterpunten opgelegd kregen, moest het Nuon Solar Team slechts een minimale aanpassing doen, nl. extra isolatie voor de bedrading.

Deze keuring is ook het moment waarop de nieuwste innovaties te zien zijn en teams elkaars auto’s uitgebreid bekijken. Het Nuon Solar Team liet bij de keuring voor het eerst de ‘trailing edge’ zien, een 3D-geprinte staartvin aan de achterkant.

Het extra brandblussysteem voor de accu, dat volgens de reglementen niet verplicht is, oogstte lof van de keurmeesters. Bij de keuring kijken ingenieurs van de organisatie of de zonneauto’s veilig genoeg zijn gebouwd.

Joris van den Berg, aerodynamica-specialist van het Nuon Solar Team: “We bouwen onze zonnewagen met carbon, een stijf en superlicht materiaal. Een van de nadelen is dat je daarmee de achterkant eigenlijk niet scherp genoeg kan maken voor een optimale stroomlijn. Daarom heeft DSM voor ons een scherpe, holle staartvin gemaakt met een geavanceerde 3D printer. De staartvin weegt slechts 250 gram en is geheel transparant zodat de achterlichten goed zichtbaar blijven.

Het Nuon Solar Team kijkt met vertrouwen uit naar de rijdende autokeuring volgende zaterdag, waar de zonnewagens op het racecircuit Hidden Valley nabij Darwin worden getest op remvermogen en wegligging.

Dezelfde dag volgt ook de kwalificatie, waarbij de startvolgorde wordt bepaald, waarna zondag de Bridgestone World Solar Challenge begint.