Europese prijs voor innovatieve lastoorts

TNO ontving uit handen van Carlos Moedas, Europees Commissaris Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, de EARTO Innovation Award 2015 voor de 7XE Extractor lastoorts.

Trefwoorden: #EARTO, #EARTO innovation award, #europa, #iTanks, #lassen, #lastoorts, #rookafzuiging, #TNO, #Translas

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL - Deze innovatieve lastoorts, die de schadelijke lasrook direct bij de bron afzuigt, is een gezamenlijke ontwikkeling van Translas, het innovatieplatform iTanks en TNO.

Lasrook bevat stoffen en gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Te veel lasrook inademen geeft een verhoogde kans op astma, bronchitis, COPD en aantasting van het zenuwstelsel. Daarom zijn er strenge grenswaarden gesteld voor het lasrookgehalte in de lucht.

Dit is de eerste lastoorts die lasrook direct bij de bron wegzuigt zonder in te leveren op de laskwaliteit. Met een reductie van 90 tot 95% lasrook voldoet de lastoorts ruimschoots aan de gestelde grenswaarden.

Dit betekent een gezondere werkplek voor zo’n 650.000 lassers in Europa. Terugdringen van gezondheidsrisico door blootstelling aan lasrook is al vele jaren een belangrijk onderwerp. Het is dan ook een echte doorbraak dat hiervoor nu een oplossing beschikbaar is.

Bovendien leidt de lastoorts tot een jaarlijkse totale kostenreductie per lasser van circa € 3.000 als gevolg van onder meer lagere gezondheidskosten, minder verzuim en uitval, minder productieverlies door beschermingsmaatregelen, lagere investering in las- en afzuigapparatuur en lagere ventilatie- en energiekosten.

De award wordt sinds 2009 door European Association of Research and Technology (EARTO) uitgereikt om het innovatieve werk van Research and Technology Organisations te stimuleren en het belang voor de Europese economie aan te tonen.

Van de 26 inzendingen haalden zes innovaties de finale, verdeeld over twee categorieën: ‘Impact Delivered’ en ‘Impact Expected’.


Op de foto:
Wim Nagtegaal (CTO TNO), Maria Khorsand (EARTO President), Bas Knoll (Researcher TNO), en Carlos Moedas (Europees Commissaris)