KU Leuven-studenten vol vertrouwen naar Bridgestone World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge is het officieuze WK voor wagens op zonne-energie. Studenten rijden met een zelfgemaakte wagen om ter snelst van het Australische Darwin naar Adelaide.

Trefwoorden: #aërodynamica, #Bridgestone World Solar Challenge, #KU Leuven, #luchtweerstand, #Punch Powertrain Solar Team, #zonnecellen, #zonnewagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Punch Powertrain Solar Team )

ENGINEERINGNET.BE - Het Punch Powertrain Solar Team bestaat uit 16 studenten van de KU Leuven. Tijdens het postgraduaat innoverend ondernemen voor ingenieurs, krijgen ze de kans om de kennis uit hun opleiding om te zetten in de praktijk.

Anderhalf jaar lang hebben ze hard gewerkt aan hun zelfgebouwde zonnewagen. Het resultaat is de Punch One, een wagen die enkel en alleen op zonne-energie rijdt. Zijn topsnelheid is 125 kilometer per uur en hij verschilt op heel wat vlakken van zijn voorgangers.

Jarno Van Hemelen, teammanager van het Solar Team: “Bij de vorige wagen zat de piloot in het midden van de wagen. Bij onze wagen is dat aan de zijkant.. Daardoor hebben we minder luchtweerstand en vangen we dus minder wind. Dat zal ons helpen om sneller te rijden.”

Het hoogtepunt voor de studenten is de deelname aan de Bridgestone World Solar Challenge, een tweejaarlijkse tocht van meer dan 3000 kilometer dwars door het Australische binnenland van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

Het is de zesde keer dat een groep Belgische ingenieursstudenten deelneemt aan de race. In 2007 werd het team knap tweede, de beste prestatie van het Belgische team tot nu toe.

Bij de vorige editie haalden de studenten een zesde plaats en wonnen ze de Technical Innovation Award voor hun veilig en innovatief batterijpakket.

De race start nu zondag en er nemen 45 teams uit 25 landen aan deel.