Bedrijventerrein Blue Gate Antwerp in gebruik genomen

De symbolische opstart van Blue Gate werd bijgewoond door Vlaams minister Ben Weyts, Antwerps schepen Rob Van de Velde, Leo Clinckers van Waterwegen en Zeekanaal en Francis Mottrie, Bexco.

Trefwoorden: #bedrijventerrein, #Bexco, #Blue Gate Antwerp, #haven, #havengebonden bedrijventerrein, #sanering, #Vlaamse Regering, #Waterwegen en Zeekanaal

Lees verder

nieuws

( Foto: Blue Gate Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - De gloednieuwe laad- en loskade werd in gebruik genomen door een schip van Bexco, het eerste bedrijf dat gevestigd is op Blue Gate Antwerp.

Het Vlaams Gewest (met Participatiemaatschappij Vlaanderen en Waterwegen en Zeekanaal) en de Stad Antwerpen werken al even aan de herontwikkeling van het oude en vervuilde terrein Petroleum Zuid, ten zuiden van de stad Antwerpen.

Er is veel ambitie: de brownfield wordt volledig omgevormd tot een innovatief, eco-effectief en watergebonden bedrijventerrein. Blue Gate Antwerp mikt op drie activiteiten: logistiek, productie en onderzoek & ontwikkeling.

Het paradepaardje van de logistieke zone is de nieuwe, verstevigde laad- en loskade met een aanmeerlengte van 200 meter, ter hoogte van de d’Herbouvillekaai. De kade werd op veilige Sigmahoogte gebouwd als bescherming tegen overstromingen.

De kade werd ontworpen om zowel bij hoog- als bij laagwater de grootste binnenschepen te ontvangen. Volgens de prognoses zullen hier jaarlijks meer dan 1.500.000 ton goederen worden geladen en gelost. Dat is het equivalent van meer dan 60.000 vrachtwagens.

De nieuwe kade wordt een logistieke draaischijf. Aansluitend op de kade wordt de 13 hectare grote logistieke zone van Blue Gate Antwerp ontwikkeld van waaruit tal van goederen verder verdeeld kunnen worden.

Ben Weyts, bevoegd voor Mobiliteit. “Een watergebonden bedrijventerrein zoals dit laat bedrijven maximaal gebruik maken van onze waterwegen. Zo halen we vrachtwagens weg uit de file en laten we meer vracht over het water gaan. Vlaanderen investeert sterk in een wijdvertakt netwerk van laad- en losplaatsen en watergebonden bedrijventerreinen”.

Antwerpse schepen Philip Heylen, bevoegd voor Economie en voorzitter van Blue Gate Antwerp: “Heel wat bedrijven tonen interesse om zich hier te komen vestigen. We hebben met dit project hoge ambities, maar ik maak me sterk dat we die zullen waarmaken.."

Voorlopig is Blue Gate Antwerp een publieke NV, maar de onderhandelingen over een publiek private samenwerking zitten in een laatste fase.

In februari 2016 valt de definitieve beslissing, waarna het terrein verder gesaneerd wodt en de infrastructuur aangelegd wordt. In 2017 kunnen de eerste bedrijven zich er vestigen.