Belgische primeur: UGent produceert vleeskuikenvoer op basis van insecten

In het UGent-labo veevoedertechnologie is het team van prof. Eeckhout erin geslaagd om het eerste Belgische vleeskuikenvoeder op basis van de larven van de zwarte soldatenvlieg te produceren

Trefwoorden: #larven, #Mia Eeckhout, #UGent, #Universiteit Gent, #veevoedertechnologie, #vleeskuikenvoeder, #zwarte soldatenvlieg

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia, larven zwarte soldatenvlieg )

ENGINEERINGNET.BE - De zwarte soldatenvlieg is een klein, langwerpig en zwart vliegje uit Amerika waarvan vooral de larven een zeer interessante, alternatieve eiwitbron vormen in de veevoeding.

Behalve een hoog aandeel aan eiwitten brengen deze larven ook grote hoeveelheden ruw vet aan. Omdat deze vliegen hier gekweekt kunnen worden, kunnen ze mee helpen om de afhankelijkheid aan de buitenlandse eiwitstromen zoals soja, ten gevolge van de BSE-crisis te verminderen.

Doordat de larven van de zwarte soldatenvlieg in staat zijn om op een efficiënte wijze laagwaardige biomassa’s zoals GFT-afval op te waarderen tot hoogwaardig eiwit kunnen ze ook mee helpen bij het verwerken van de steeds verder toenemende afvalberg.

Het onderzoek gebeurde in kader van een lopend Tetra-project, in samenwerking met KU Leuven en Thomas More. De larven zelf zijn afkomstig van het bedrijf Millibeter.

Momenteel loopt in samenwerking met Belgabroed een vleeskuikenproef waarbij onderzocht wordt of de aanwezigheid van insecten in het rantsoen invloed heeft op de groei en de gezondheid van de vleeskuikens en op de smaak van het vlees.

Omdat kippen van nature omnivoren zijn wordt verondersteld dat het aanbieden van dierlijke eiwitbronnen zal leiden tot gezondere en sterkere dieren.


(bron: UGent)

Prof. Mia Eeckhout doceert veevoedertechnologie aan de Universiteit Gent.