170 treinen rijden voortaan op windenergie

Dit weekend reed in Gingelom de eerste trein op windenergie uit. Dit werd mogelijk gemaakt door de activatie van de eerste 7 windmolens van het windturbinepark in opbouw.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #Electrabel, #gingelom, #Infrabel, #treinverkeer, #windenergie, #windmolenpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste windmolens van het ‘Greensky’-park, gelegen langs de hogesnelheidslijn Leuven-Luik en de E40, werden in gebruik genomen. Het park telt zeven windturbines van telkens 2 MW.

In totaal zullen er 25 windturbines worden geplaatst. Deze zullen verspreid zijn over 6 gemeenten, 4 provincies en 2 Gewesten.

De 7 windturbines zullen jaarlijks ongeveer 35.000 MWh elektriciteit produceren. Dat komt overeen met het verbruik van 10.000 gezinnen en wordt jaarlijks 15.000 ton CO2-uitstoot vermeden.

Uniek aan dit duurzame project is de aansluiting van het windmolenpark op het spoornet van Infrabel. Er zullen dagelijks ongeveer 170 treinen deels op duurzame windenergie kunnen rijden.

Indien er onvoldoende groene stroom zou worden opgewekt door een tekort aan wind dan rijden de treinen op elektriciteit die wordt afgenomen van het openbare stroomnet.

Van de productie van de 7 windturbines gaat ongeveer 2/3 de van de groene energie rechtstreeks naar het Belgische spoornet en ongeveer 1/3 de naar het openbare stroomnet ten voordele van de huisgezinnen.


Op de foto:
De opstart van de windmolen gebeurde in aanwezigheid van de ‘Greensky’ partners Electrabel, Sint-Truiden, IBE en Infrabel en van Federaal Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant en Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom.