Netbeheerder Eandis installeert voortaan straatverlichting met leds

Bij de aanleg van nieuwe openbare verlichting, bijvoorbeeld bij nieuwe verkavelingen of heraangelegde straten, gaat Eandis voortaan bijna uitsluitend ledverlichting plaatsen.

Trefwoorden: #besparing, #distributie, #Eandis, #elektriciteit, #gas, #gemeente, #LED, #LED-straatverlichting, #netwerk, #stad, #straatverlichting

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - Steden en gemeenten kunnen kiezen uit een uitgebreid aanbod van 34 verschillende ledverlichtingstoestellen.

Openbare ledverlichting op een drukke gemeenteweg levert een besparing van 10% op en tot 50% voor gebruik op een fietspad.

Na heel wat kleinere proefprojecten beet Mechelen in 2012 de spits af bij de steden door 91 woonstraten in de Mechelse binnenstad uit te rusten met ongeveer 500 leds. Vandaag staan er zo’n 10.000 openbare leds opgesteld.

Eandis staat in voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de openbare verlichting in 234 steden en gemeenten in Vlaanderen, goed voor meer dan 840.000 lampen.

Het openbaar verlichtingspark moet (kosten)efficiënter, milieuvriendelijker en energiezuiniger. Om steden en gemeenten daarbij te begeleiden, werden verschillende studietrajecten, zoals masterplans voor openbare verlichting, ontwikkeld.

Op het vlak van openbare verlichting worden nog meer veelbelovende technieken, zoals intelligente of dynamische straatverlichting opgevolgd.