Zeewierfarm volwaardig alternatief voor levering duurzame energie

Een nieuwe kant en klare zeewierfarm kan een enorme bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie(dragers) uit biomassa.

Trefwoorden: #At~Sea project, #biobrandstof, #biomassen, #duurzame energie, #ECN, #Energieonderzoek Centrum Nederland, #oogsten, #zeewier, #zeewierfarm

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - De baanbrekende zeewierfarm is ontwikkeld door een consortium van elf bedrijven binnen het Europese At~Sea project en op drie locaties met succes getest.

De rol van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) was om alle nieuwe technieken en methodes te bundelen in een kant en klaar inzetbare zeewierfarm, die het mogelijk maakt op grote schaal zeewier te telen en te oogsten.

Met het nieuw ontwikkelde textieldoek, waar de plantjes makkelijk op hechten, loopt de opbrengst op tot 2.000 kilo nat zeewier per doek. De matten drijven in een constructie van boeien en touwen en kunnen door een vissersboot gemakkelijk uit het water aan boord gehesen worden, om het zeewier vervolgens aan land te oogsten.

Dankzij deze constructie kunnen de zeewierfarms overal in de Noordzee tussen 1 en 3 meter diepte worden gelegd, van bijvoorbeeld de Noorse fjorden tot de Nederlandse kust.

Zeewier wordt nu op zeer beperkte schaal gebruikt voor de productie van chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten. ECN ziet het als een belangrijke bron van duurzame biomassa, waaruit naast deze chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten ook biobrandstoffen en duurzame energie gewonnen kunnen worden.

De bedoeling is dat er door de zeewierfarms genoeg biomassa uit de zee gewonnen wordt om er een fabriek voor co-productie van biobrandstof en hoogwaardige chemicaliën en voedingsstoffen op te laten draaien.

Zeewierteelt op minder dan 10% van het Nederlandse deel van de Noordzee zou evenveel energie per jaar opleveren als de in het Nationaal Energieakkoord voorgenomen capaciteit voor windenergie op land en zee samen.


(bron en foto: ECN)