IWT kent Biocartis een subsidie van 1,4 miljoen euro toe

Biocartis zal deze subsidie onder meer gebruiken voor onderzoek en ontwikkeling van vloeibare biopsieversies van zijn bestaande vaste biopsie tumor diagnosetesten.

Trefwoorden: #Biocartis, #bloedplasma, #IWT, #kanker, #medisch, #onderzoek, #subsidie, #tumor, #urine, #VITO, #vloeibare biopsie

Lees verder

Techniek

( Foto: Biocartis )

ENGINEERINGNET.BE - De voorbije tien jaar heeft onderzoek uitgewezen dat fragmenten van tumor-DNA vanuit primaire tumoren of uitzaaiingen in het bloed verspreid worden. Deze observatie leidde tot de ontwikkeling van vloeibare biopsie testen.

Dit zijn niet-invasieve testen en onderzoekstools die de circulerende tumor-DNA fragmenten in lichaamsvochten (zoals bloedplasma of urine) detecteren. In tegenstelling tot vaste biopsietesten kunnen vloeibare biopsietesten herhaaldelijk uitgevoerd worden, en op elk moment.

Dit kan potentieel toelaten om regelmatig klinisch relevante moleculaire informatie te genereren, wat kan gebruikt worden voor betere monitoring van de reactie en herval van de tumor.

Deze subsidie maakt deel uit van een samenwerkingsproject genaamd ‘Vroege Diagnose door Makkelijke Staalafname’ welke gesubsidieerd is door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), en waarin het bedrijf zal samenwerken met PharmaFluidics (spin-off van de VUB), het Research Institute for Chromatography (RIC), het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek).

Uniek aan dit project is de analyse van niet enkel vrij circulerend tumor-DNA, maar ook andere celcomponenten in het bloed die potentieel ook kanker-specifieke genetische informatie kunnen bevatten, nuttig voor moleculaire diagnose testen.

Met deze betrokkenheid bevestigt IWT zijn geloof in multidisciplinaire samenwerkingsverbanden die hoogstaande innovatie brengen in Vlaanderen.