UZ Leuven neemt superscanner in gebruik

Vanaf nu kan men terecht in het UZ Leuven voor een onderzoek met een nieuwe, snelle scanner, die tegelijkertijd PET- en MR-beelden maakt.

Trefwoorden: #kanker, #magnetische resonantie, #MR-techniek, #onderzoek, #PET-scan, #tumor, #UZ Leuven

Lees verder

research

( Foto: screen video UZ Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Deze nieuwe scanner combineert de voordelen van MR (magnetische resonantie) met een hooggevoelige PET (positron emissie tomografie)-scanner.

Naast onderzoek naar de werkingsmechanismen van hersenaandoeningen, tumoren en hartafwijkingen zullen clinici ook uiterst gedetailleerde scans kunnen maken om een vroegtijdige diagnose te stellen. Bovendien gebeurt dat met een veel kleinere stralingsbelasting dan bij de huidige PET-CT toestellen.

De combinatie van de twee beeldvormingstechnieken in één scanner zorgt voor een juistere en snellere diagnose en voor betere geïndividualiseerde planning van behandelingen.

Eenzelfde scanner is op dit moment al operationeel in universitaire ziekenhuizen in Zürich, Parijs, Uppsala en Umea.

De aankoop van de scanner werd gefinancierd door het UZ Leuven en de Vlaamse Herculesstichting voor wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met de diensten radiologie en nucleaire geneeskunde van het UZ Leuven en onderzoekers van het UZ Gent en het UZ Antwerpen. Dankzij de interuniversitaire samenwerking zullen artsen en onderzoekers uit heel Vlaanderen het nieuwe toestel kunnen gebruiken.

Professor Koen Van Laere, diensthoofd nucleaire geneeskunde in het UZ Leuven: "Deze scanner betekent een nieuwe stap naar gepersonaliseerde en kostenefficiënte precisiegeneeskunde.”

Het feit dat de beeldvorming op hetzelfde moment gebeurt, is op de eerste plaats een voordeel voor de patiënt zelf. Door de twee onderzoeken te combineren worden kinderen, ouderen of mensen met dementie minder belast.

Daarnaast zijn er lichaamszones waarbij het moeilijk is om foto’s van een afzonderlijk gemaakte MR en PET op elkaar te leggen, zoals bij tumoren in de hals of buik: organen in die zone verschuiven makkelijk, waardoor je twee apart gemaakte beelden niet haarfijn op elkaar kunt leggen.

van Laere: “Nu kunnen we een PET en MR bekijken van die ene bepaalde situatie op hetzelfde moment, waardoor we een veel juister en completer beeld hebben wat er zich in de hersenen van psychiatrische of neurologische patiënten afspeelt.”


(bron: KU Leuven)

ACHTERGROND
De techniek van MR (magnetische resonantie) is uitstekend om zachte weefsels in beeld te brengen met een hoog contrast en veel ruimtelijke details. MR is ook de beste keuze om een functie-onderzoek te doen waarbij de patiënt een taak moet uitvoeren.

Een PET-scan (positron emissie tomografie) is dan weer uitermate geschikt om chemische of moleculaire activiteit in beeld te brengen: een licht radioactieve vloeistof ingespoten bij de patiënt gaat rechtstreeks naar de plaatsen waar ziekteveroorzakende moleculaire processen plaatsvinden, zoals tumorvorming, verstoorde chemische signaaloverdracht bij psychiatrische aandoeningen of eiwitneerslag, zoals bij de ziekte van Alzheimer.