UGent, UZ Gent en Janssen Pharmaceutica slaan handen in elkaar

De UGent, het UZ Gent en Janssen Pharmaceutica gaan voortaan nauwer samenwerken op het vlak van innovatief wetenschappelijk en klinisch onderzoek.

Lees verder

research

( Foto: Janssen Pharmaceutica )

ENGINEERINGNET.BE - De drie partijen willen synergieën creëren om beter op de maatschappelijke en economische uitdagingen in te spelen.

De bedoeling is expertise uit te wisselen, wetenschappelijk talent te stimuleren en medische innovaties sneller bij de patiënt te brengen. Ze zullen dit doen onder het motto ‘inventing the medicine of tomorrow’.

Zes domeinen staan centraal in de samenwerking:

  • het microbioom: hoe beïnvloeden micro-organismen in ons lichaam onze gezondheid?
  • big data: moleculaire analysetechnieken worden steeds performanter, maar hoe interpreteren we de lawine aan data?
  • immunologie: ons afweersysteem speelt een belangrijke rol in vaak voorkomende ziektes, zoals artritis of astma. Hoe dit juist gebeurt, vraagt echter nog veel opheldering.
  • bio-organische chemie: hoe kunnen we processen meer efficiënt, duurzaam en innovatief maken?
  • adaptieve klinische studies en biobanking: slimmere en meer doeltreffende manieren zoeken om geneesmiddelen te testen om ze vlugger tot bij de patiënt te brengen.
  • duurzame en continue productiesystemen: ontwikkeling van de productietechnologieën van morgen voor een nog hogere kwaliteit van geneesmiddelen en een meer efficiënte productie.

De samenwerking besteedt ook extra aandacht aan competentie- en talentontwikkeling. Zo zullen medewerkers van Janssen Pharmaceutica nauwer worden betrokken bij de vormingsprogramma’s die studenten en medewerkers van de UGent en het UZ Gent ondersteunen in hun verdere carrière.