Kankerdiagnose aan de hand van 1 druppel bloed

Onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam (CCA) van VUmc hebben een techniek ontwikkeld die kanker in een vroeg stadium kan opsporen in een druppel bloed.

Trefwoorden: #bloed, #diagnose, #druppel bloed, #kanker, #kanker opsporen, #medisch, #onderzoek, #VUmc

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Onderzoeker prof. dr. Tom Würdinger van het CCA: ”Het is belangrijk om kanker zo vroeg mogelijk vast te stellen en te behandelen. De nieuwe techniek waarmee we kanker uit het bloed ‘lezen’ kan daar een grote rol bij spelen en kan hopelijk levens redden.”

De techniek zit nu nog in een experimentele fase, maar Würdinger verwacht binnen vijf jaar de test beschikbaar te hebben voor de eerste patiënten.

In dit onderzoek werd ontdekt dat bloedplaatjes van kankerpatiënten RNA (kopieën van delen van het DNA) van de tumor bevatten.

Bloedplaatjes zorgen normaliter voor de stolling van het bloed, maar recent onderzoek laat zien dat bloedplaatjes ook een belangrijke rol vervullen in tumorgroei en uitzaaiing van kanker.

De bloedplaatjes van patiënten met kanker bevatten unieke RNA-patronen die het mogelijk maken om gezonde individuen te onderscheiden van kankerpatiënten met een zekerheid van 96%.

Huidige opsporingmethoden voor kanker, zoals scans en klassieke weefselbiopten, kosten veel tijd, zijn moeilijk uit te voeren en duur. De mogelijkheid om via het bloed tumoren te detecteren, genaamd ‘liquid biopsies’, is een enorme vooruitgang voor de (vroeg)diagnostiek van kanker.

Het bleek mogelijk het RNA-profiel in bloedplaatjes van kankerpatiënten te koppelen aan het orgaan waar de tumor is ontstaan: in het orgaan waarin het ontdekt is, of dat het een uitzaaiing is.

De bloedplaatjesprofielen kunnen ook helpen te bepalen welk type therapie het beste is. Dit is namelijk afhankelijk van de mutaties in het DNA van de tumor.

Het is bovendien mogelijk tijdens de behandeling van kanker op verschillende momenten door metingen in het bloed te zien of de behandeling effectief is.

In Amsterdam wordt momenteel het CCA Liquid Biopsy Center ingericht. Het centrum gaat bloed van duizenden patiënten met kanker verzamelen voor verdere testontwikkeling en de grootschalige validatie van bevindingen.

Dit gebeurt samen met verschillende partners. Zo is er een krachtige samenwerking met de VS: met Massachusetts General Hospital en met de Harvard Medical School, en binnen Europa bijvoorbeeld met de Umea University in Zweden.

Vanuit VUmc is het bedrijf thromboDx opgezet dat de exclusieve rechten op de ontwikkeling van deze bloedtesten heeft verworven.


(bron: VUmc) (Image courtesy of [tigger11th] at FreeDigitalPhotos.net)