Denemarken krijgt nationaal centrum voor protonentherapie

Een consortium, waaronder ook Royal HaskoningDHV, gaat in Denemarken een nationaal centrum voor protonentherapie voor kankerpatiënten ontwerpen en bouwen.

Trefwoorden: #Aarhus Architekterne, #adviesbureau, #Alectia, #architect, #Denemarken, #gebouw, #gebouwontwerp, #Hoffmann, #ingenieursbureau, #protonentherapie, #Royal HaskoningDHV, #straling

Lees verder

Techniek

( Foto: © aarhus arkitekterne )

ENGINEERINGNET.NL - Het centrum zal het eerste in zijn soort in Denemarken zijn en daarmee vomt dit een belangrijke mijlpaal voor de behandeling van kanker in het land.

Het nieuwe centrum voor protonentherapie grenst straks aan de afdeling Oncologie van het universitair ziekenhuis van Aarhus in Skejby. Alle kankerpatiënten die in Denemarken de zeer gespecialiseerde bestralingsbehandeling met protonentherapie nodig hebben, worden naar dit centrum doorverwezen.

Naar verwachting gaat het om minimaal duizend mensen per jaar. Het gebouw van 9.000 m² biedt ruimte aan een protonversneller, behandelkamers, een onderzoeksruimte en faciliteiten voor patiënten, zorgverleners en medisch personeel.

Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor de gebouwinstallaties en het constructief ontwerp. Daarnaast voorziet het bedrijf in de bijzondere vereisten voor de gevoelige protonapparatuur.

Een slim energieplan zorgt ervoor dat het gebouw voldoet aan de strenge Deense wetgeving voor energie-efficiëntie.

Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met aannemer Hoffmann, architect Aarhus Architekterne en het Deense adviesbureau Alectia.

Een belangrijk onderdeel van het gebouwontwerp is de protoninstallatie, die wordt omgeven door muren en een plafond met een dikte van meer dan drie meter.

De bouw van het centrum begint in april 2016. Naar verwachting zullen de eerste patiënten er in 2019 terechtkunnen.

De contractwaarde voor Royal HaskoningDHV bedraagt 2,4 miljoen euro.