Uit Vietnam geïmporteerde pangasius bevat veel bacteriën

Uit onderzoek van de UGent en het ILVO naar de microbiologische kwaliteit van de uit Vietnam ingevoerde diepgevroren pangasius, blijkt dat deze hoge aantallen bacteriën bevatten.

Trefwoorden: #bacteriën, #Enterobacteriën, #ILVO, #import, #ingevroren pangasius, #Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, #invoeren, #pangasius, #UGent, #Vietnam

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikipedia, verse pangasius-filet )

ENGINEERINGNET.BE - Het UGent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hebben deze studie opgestart als gevolg van een twintigtal meldingen in 2011 en 2012 via het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) dat er pangasiusproducten waren afgekeurd die bestemd waren voor de Europese markt.

Bovendien was er in 2000 ook al een zeer hoog percentage (33%) van salmonella vastgesteld in Vietnamese aquacultuurproducten.

Op een kleine steekproef van in België ingevoerde en ontdooide pangasius (filets, porties en steaks) werden tussen 10.000 en 100.000 bacteriekiemen per gram aangetroffen. Dat is hoog, maar nog binnen de norm. Het gaat om achttien bacteriesoorten in totaal.

De Enterobacteriën, die fungeren als hygiëneindicatorkiemen, varieerden van 50 tot 10.000 kiemen per gram, waarbij het hoogste aantal werd gevonden op filets van een bepaald merk. Alle kiemen waren terug te brengen tot de productielijnen in Vietnam.

Bij een parallel onderzoek in Vietnam in grote en kleinere pangasiusverwerkingsunits ontdekte microbiologe Tong Thi Anh Ngo (UGent/ILVO) 38 bacteriesoorten die behoren tot twintig verschillende geslachten. De achttien soorten in de Belgische diepvriesvis waren daar bij.

De meest opmerkelijke aangetroffen kiemen waren Shigella flexneri, die diarree en dysenterie kan veroorzaken, en Klebsiella pneumoniae, die vooral bij verzwakte personen in ziekenhuizen longontsteking veroorzaakt en waarvan er in Nederland al multiresistente varianten zijn aangetroffen.

In de Belgische monsters werden er geen kiemen aangetroffen die wijzen op een direct gevaar voor de volksgezondheid. Als de vis deskundig wordt klaargemaakt (gebakken of gekookt, en geen overdracht van besmetting via messen of snijplanken) worden alle bacteriën gedood.


(bron: UGent)