Nederlandse experts maken kustbeschermingsplan voor de Filipijnen

Een expertenteam onder leiding van Royal HaskoningDHV gaat een duurzaam kustbeschermingsplan ontwikkelen voor de Filipijnse stad Tacloban en het aangrenzende Palo.

Trefwoorden: #Arcadis, #Deltares, #DRR-Team, #Dutch Risk Reduction Team, #Filipijnen, #Haiyan, #kustbescherming, #Rebel, #Rode Kruis, #Royal HaskoningDHV, #tyfoon, #Van Oord, #Wetlands International

Lees verder

Techniek

( Foto: © Martijn Onderwater/DRR-Team )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat om een kustbeschermingsplan voor Tacloban en omgeving om het land beter te beschermen tegen toekomstige tyfonen. De Filippijnen werden in 2013 zwaar getroffen door de vernietigende tyfoon Haiyan met duizenden doden tot gevolg en enorme materiële schade.

Het team van Nederlandse experts is onderdeel van het Dutch Risk Reduction Team (DRR-Team). Dit is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu om Nederlandse experts van bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en overheden in te zetten om waterrampen te voorkomen of te bestrijden.

Op verzoek van buitenlandse overheden kan het DRR-Team snel worden ingezet bij het voorkomen of beperken van droogte, overstromingen en watervervuiling. Het DRR-Team richt zich op wederopbouw en preventie, niet op noodhulp.

Het Nederlandse consortium werkt samen met lokale, regionale en nationale organisaties aan een duurzame lange termijn visie voor de kust bij Tacloban. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het moet medio 2016 gereed zijn.

In de Filippijnen komen veel tyfonen voor. Op 8 november 2013 kwam de grootste tyfoon ooit gemeten, Haiyan, aan land in Guiuan in het oosten van de provincie Samar. Het veroorzaakte een grote hoeveelheid overstromingen en aardverschuivingen in de hele regio, vooral op de eilanden Leyte, Samar, Cebu, Bohol en Panay. Er vielen meer dan 6.000 doden.

Er werden 14 miljoen mensen getroffen door de ramp van wie 4 miljoen dakloos raakten. De stad Tacloban werd het zwaarst getroffen: de stad en de kustlijn werden grotendeels vernietigd.

De inzet van het DRR-Team in Tacloban sluit aan bij de noodhulp die Nederland in 2013 heeft gegeven na de ramp. De Nederlandse regering stelde toen 6,5 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp.

Daarnaast heeft de Nederlandse regering twee vliegtuigen van het ministerie van Defensie ingezet voor de transport van hulpgoederen. In 2014 is een ‘scoping missie’ van het DRR-Team uitgevoerd op verzoek van de Filippijnse overheid, Philippines Reclamation Authorities (PRA).

Steeds meer mensen over de hele wereld wonen in gebieden die kwetsbaar zijn voor overstromingen. Extreme waterrampen komen steeds vaker voor. Om rampen te voorkomen is het van belang in te zetten op preventie. Nederland krijgt jaarlijks meerdere verzoeken van buitenlandse overheden voor ondersteuning bij het bestrijden van watergerelateerde risico’s.

Aanleiding zijn (dreigende) rampen, zoals overstromingen, droogte of watervervuiling. Daarom hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu, samen met de Nederlandse watersector, het DRR-Team opgericht.

Het DRR-Team wordt uitgevoerd en gecoördineerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in samenwerking met het Netherlands Water Partnership (NWP). Inmiddels zijn er over de hele wereld DRR-Teams uitgezonden voor het bestrijden en voorkomen van waterrampen.


Naast Royal HaskoningDHV bestaat het projectteam uit experts van Deltares, Arcadis, Wetlands International, Rode Kruis, Rebel en Van Oord. Het kostenplaatje van dit project loopt op tot 600.000 euro.