Real-time meting leidt tot hogere stroomcapaciteit hoogspanningslijn

Sinds kort maakt TenneT gebruik van een real-time meting op de 150kV lijnbinding tussen Driebergen en Veenendaal. Hierdoor kan in bepaalde situaties meer stroom getransporteerd worden.

Trefwoorden: #Dynamic Line Rating, #elektriciteit, #elektriciteitsnet, #hoogspanning, #hoogspanningskabels, #TenneT

Lees verder

Techniek

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.NL - Niettegenstaande het grotere transport van stroom kan tegelijkertijd ook de stabiliteit van het elektriciteitsnet gewaarborgd worden.

Door de transport van elektriciteit worden de geleiders waar de stroom doorheen loopt verwarmd. Door deze verwarming gaan geleiders doorhangen waardoor er een beperking zit aan de maximum transportcapaciteit van een hoogspanningsverbinding.

Met de Dynamic Line Rating techniek wordt op een directe wijze elke 5 minuten de doorhang en transportcapaciteit van een aantal kritische lijnsegmenten van de hoogspanningslijn bepaald.

Op basis van deze meetgegevens kan vervolgens bepaald worden hoeveel extra transport er over desbetreffende verbinding kan plaatsvinden. Deze methode biedt extra capaciteit indien de hoogspanningslijn de limiterende factor is.

De initiële data-analyseresultaten van de metingen tonen aan dat ten opzichte van de capaciteit zonder koeling door weersomstandigheden een capaciteitstoename van de lijn van 20 a 30% haalbaar is.

Na een grondige analyse van deze testcase zal TenneT vervolgens beoordelen of er in de toekomst meer gebruik gemaakt kan worden van deze techniek.