ABB in zee met start-up Enervalis voor project rond smart grids

In energie gespecialiseerde start-up Enervalis sluit contract met ABB voor ontwikkeling van slimme-netoplossing. "Voor gebruik in nieuwe zero-energiewijken in de Benelux-regio."

Trefwoorden: #abb, #enervalis, #slimme netten, #smart grid

Lees verder

research

( Foto: Enervalis, stichter Stefan Lodeweyckx )

ENGINEERINGNET.BE - Enervalis, een jong bedrijf op de Greenville Campus in Houthalen-Helchteren, is erin geslaagd een samenwerkingsakkoord af te sluiten met engineeringmastodont ABB.

Enervalis ontwikkelt besturingssystemen ter ondersteuning van slimme netten, een domein waarin ook ABB - net als alle grote leveranciers van elektrische regeltechniek - groeiambities heeft. Om het eenvoudig te stellen: ABB is sterk in de hardware, Enervalis kan daar slimme software rond bouwen.

Slimme of smart netten zijn één van de pistes waarop stroomleveranciers en netbeheerders hun hoop gesteld hebben op in de toekomst peperdure investeringen in hun netten te vermijden (zie leestip onderaan).

Dat heeft alles te maken met het grillige gedrag van ons klimaat, dat voorspellingen over de door hernieuwbare energiebronnen afgeleverde stroom aartsmoeilijk maakt.

Stefan Lodeweyckx, oprichter en CEO van Enervalis: "Aangezien hernieuwbare energie zelden nodig is op dezelfde tijd als hij gegenereerd wordt, moet het plaatselijke smart grid de energie ofwel meteen consumeren, ofwel opslaan. Dit betekent dat er niet alleen fysieke infrastructuur zoals batterijen, zonne-omvormers en sensors nodig zijn, maar ook software waarmee effectief voorspeld kan worden wanneer energie nodig is, wanneer ze opgeslagen moet worden en waar ze het eerst moet worden toegewezen".

Voor bijvoorbeeld "bijna-zero-energie-wijken", de nieuwe trend, eisen de nutsbedrijven dat de woningen zoveel mogelijk hun zelf opgewekte energie consumeren, zodat zij niet te veel op het net hoeven te injecteren. Op die manier vermijden de beheerders dure upgrades van het net om met de extra stroom vanuit de wijken om te gaan.

Lodeweyckx: "Mits een optimale afstelling kunnen deze kostelijke netwerkupgrades vermeden worden, en dat is waarom een gezamenlijke oplossing van hard- en software zo belangrijk is."

De bedoeling is dat Enervalis en ABB samen een volledig smart-gridoplossing ontwikkelen voor gebruik in nieuwe zero-energiewijken in de Benelux.

De samenwerking zal netwerkinfrastructuur en ondersteunende software bieden. De eerste gezamenlijke oplossing wordt waarschijnlijk al begin 2016 uitgerold.


ACHTERGROND
Enervalis ontvangt steun in de vorm van financiële steun en know-how via het KIC InnoEnergy Highway-programma van de Europese Commissie, dat bedoeld is om ventures te helpen opportuniteiten te vinden en te groeien. "KIC" staat hierbij voor ‘Knowledge and Innovation Communities’, geïntegreerde samenwerkingsverbanden tussen ondernemingen, onderzoekscentra, universiteiten en ondernemers.