Nieuw VIL-project onderzoekt taak chauffeur zelfrijdende truck

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaat samen met 7 bedrijven in het project ‘Value Added Trucking’ scenario's in verband met zelfrijdende trucks onderzoeken en uittesten.

Trefwoorden: #administratie, #logistiek, #projecten, #VIL, #Vlaams Instituut voor de Logistiek, #vrachtwagenchauffeur, #zelfrijdende truck

Lees verder

research

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Binnen de tien jaar zullen er zelfrijdende vrachtwagens over onze wegen rijden. Er zal echter nog een chauffeur in de cabine zitten.

Op de vraag "Welke administratieve of andere taken kunnen worden uitgevoerd door een chauffeur van een vrachtwagen die zich in zelfrijdende modus bevindt?" wil het VIL in zijn nieuwe project ‘Value Added Trucking’ een antwoord zoeken.

Het VIL gaat alle administratieve processen en taken van een transportbedrijf inventariseren en nagaan of ze in een mobiele omgeving en door een chauffeur kunnen worden uitgevoerd.

Er zal ook bekeken worden of het voor de chauffeurs mogelijk is online opleidingen zoals bijvoorbeeld taalcursussen te volgen. Daarnaast worden de randvoorwaarden, zoals aanpassingen aan de cabine, ICT-uitrusting of bijscholing om de taken te kunnen uitvoeren in kaart gebracht.

Daarna volgen praktijktesten in een rijdend voertuig waarbij de passagiersstoel van een vrachtwagen als simulator zal dienen. En er zal een kosten-batenanalyse opgemaakt worden.

Het VIL wil met dit project anticiperen op een te verwachten technologische (r)evolutie in het vrachtvervoer.

De nieuwe technologie creëert opportuniteiten (productiviteits- en efficiëntiewinst) voor Vlaamse bedrijven die actief zijn in het goederenvervoer over de weg, net als voor toeleveranciers van IT-systemen, communicatiediensten en -platformen.


ACHTERGROND
Deze 7 nemen deel aan dit project: Eutraco, GTS, H. Essers, Scania, SD Worx, VDAB en Volvo.

Voor de praktijktesten wordt samengewerkt met Universiteit Hasselt/ Steunpunt IMOB die gespecialiseerd is in vermoeidheidsonderzoek.