FANC staat heropstart Doel 3 en Tihange 2 toe

Vandaag heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) aan Electrabel de toelating gegeven om de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 opnieuw op te starten.

Trefwoorden: #Doel 3, #Electrabel, #FANC, #kerncentrale, #kernenergie, #Tihange 2

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Beide reactoren lagen reeds geruime tijd stil omdat er onzekerheid bestond over hun veiligheid.

Deze onzekerheid was ontstaan door de ontdekking van duizenden foutindicaties in de stalen wanden van hun reactorkuip tijdens de onderhoudsstop in de zomer van 2012.

Verder onderzoek leerde dat het ging om waterstofbelletjes die bij de vervaardiging van de ringen van de reactorkuip in het materiaal waren achtergebleven en vervolgens waren platgewalst tot waterstofvlokken met een gemiddelde lengte van 12 à 16 millimeter en de dikte van een sigarettenblaadje.

Deze waterstofvlokken zijn laminair, wat betekent dat ze evenwijdig lopen met de wand van de reactorkuip en deze dus niet ‘doorboren’.

Na deze ontdekking besloot het FANC dat Electrabel de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 niet opnieuw mocht opstarten voordat het overtuigend kon bewijzen dat de veiligheid van de reactoren niet in het gedrang komt door de aanwezigheid van de waterstofvlokken.

Dit bewijs moest geleverd worden in de vorm van een justificatiedossier (Safety Case) voor elke reactor, dat zou gecontroleerd worden door het FANC en voorgelegd worden aan verschillende teams van nationale en internationale experts.

In december 2012 diende Electrabel de eerste justificatiedossiers in, die later nog werden aangevuld met addenda. Op basis van de geleverde bewijzen in deze dossiers en de adviezen van de onafhankelijke experts besliste het FANC in mei 2013 om Electrabel de toelating te geven voor een heropstart van beide reactoren.

Wel moest de uitbater nog een reeks bijkomende onderzoeken en acties voltooien voor het einde van de eerste reactorcyclus, d.w.z. binnen een termijn van ca. 1 jaar na de heropstart.

In maart 2014 maakte Electrabel bekend dat één van de opgelegde bijkomende onderzoeken, meer bepaald de breuktaaiheidstest na bestraling van een materiaalspecimen met waterstofvlokken, onverwachte resultaten had geproduceerd.

Doel 3 en Tihange 2 werden daarom uit voorzorg opnieuw stilgelegd. Het FANC besliste dat de uitbater opnieuw een dossier moest indienen voor beide reactoren om een eventuele heropstart te rechtvaardigen.

De ingediende dossiers werden ook deze keer weer voorgelegd aan talrijke nationale en internationale experts, onder wie het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory.

Het FANC heeft de rapporten en de adviezen van de verschillende expertenteams verzameld en geanalyseerd om op basis daarvan tot zijn eigen conclusies te komen.

Het FANC besluit dat voldoende aangetoond is dat de waterstofvlokken in de wanden van de reactorkuipen geen onaanvaardbare impact hebben op de veiligheid van de reactoren.

Electrabel mag de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 vanuit veiligheidsperspectief dus opnieuw opstarten en uitbaten.


(bron: FANC)