Eerste écht industriële 3D metaalprint systeem? (+video)

Het jonge Addivitive Industries in Eindhoven lanceert wat het zelf het 'eerste écht industriële 3D metaalprint systeem' noemt: een professionele machine die meerdere materialen print.

Trefwoorden: #3d-print, #3d print, #additive industries, #additive manufacturing, #MetalFAB1

Lees verder

Techniek

( Foto: Addivitieve Industries )

ENGINEERINGNET.NL - "Onze nieuwe machine levert een tot tien keer betere reproduceerbaarheid, productiviteit en flexibiliteit', stelt serieel ondernemer Daan A.J. Kersten, medestichter en CEO van het in 2012 opgerichte Additive Industries. "Dat is substantiële prestatieverbetering op ten opzichte van de bestaande mid-range printers".

Deze prestatieverbetering hangt volgens de oprichters Jonas Wintermans en Daan Kersten 'nauw samen met een degelijk en thermisch geoptimaliseerd machineontwerp, slimme procesbeheersing en kalibratiestrategieën, het elimineren van dode tijd en de automatisering van bouwplaat- en productverplaatsing in de machine'.

Alvast opmerkelijk: de machine is de eerste 3D metaalprinter waarin meerdere materialen naast elkaar kunnen worden gebruikt. Dat kan doordat zich in de machine meerdere 'bouwkamers' bevinden, elk met geïntegreerde metaalpoeder recycling.

Vier lasers beschrijven het hele bouwvlak. Hierdoor wordt het zogenaamde ‘stitching’ vermeden bij het printen van grotere objecten. De MetalFAB1 is volgens het bedrijf ook het eerste systeem met een geïntegreerde oven voor het spanningarm gloeien van de geprinte producten.

Door het bouwvolume van een enkele bouwkamer (420x420x400mm) positioneert machine zich meteen in de top 3 grootste metaalprinters die vandaag op de markt zijn.

"Vier machines zijn inmiddels gereserveerd door klanten uit veeleisende markten zoals de lucht- en ruimtevaart, hightech machinebouw en gereedschapfabricage", maakte Kersten bekend. "We willen samen met deze klanten de processen, nieuwe materialen en toepassingen ontwikkelen en de prestaties testen".